Μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για σταδιακό κλείσιμο όλων των δημόσιων ταμείων που λειτουργούν στις εφορίες. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου όλες οι πληρωμές φόρων θα μπορούν να γίνονται με τη χρέωση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Μαζί με τη μείωση του αριθμού των εφοριών από τις περίπου 300 που ήταν στις αρχές του 2011 σε λιγότερες από 100 έως το τέλος του 2012, η τρόικα έχει ζητήσει και έχει περιλάβει στο νέο μνημόνιο την κατάργηση των ταμείων στις εφορίες που θα παραμείνουν. Σήμερα σε κάθε εφορία λειτουργεί ταμείο στο οποίο οι φορολογούμενοι πληρώνουν κάθε είδος φόρου και προμηθεύονται παράβολα. Η τρόικα θεωρεί ότι η λειτουργία ταμείων στις εφορίες είναι σπατάλη ανθρώπινων πόρων καθώς το ρόλο του ταμία του δημοσίου μπορούν κάλλιστα να παίξουν οι τράπεζες οι οποίες, ούτως ή άλλως, εισπράττουν για λογαριασμό του δημοσίου μεγάλο αριθμό φόρων, εισφορών και τελών (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ).

Για το κλείσιμο όμως των δημοσίων ταμείων χωρίς τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στις συναλλαγές των φορολογούμενων θα πρέπει να γίνουν μερικά βήματα προετοιμασίας για την επόμενη ημέρα. Ένα σημαντικό βήμα είναι αυτό της παροχής της δυνατότητας πληρωμής φόρων απευθείας στο δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών (www.gsis.gr).

Οι πληρωμές θα γίνονται με τη χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας. Να σημειωθεί ότι σήμερα για να πληρώσει ένας φορολογούμενος με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα πρέπει να επισκεφθεί κάποια εφορία (ΔΟΥ) ή να κάνει χρήση των διαδικτυακών υπηρεσιών τραπεζικής εξυπηρέτησης (web banking) που προσφέρουν οι τράπεζες. Σε αυτήν την περίπτωση όμως θα πρέπει να είναι συνδρομητές των ιντερνετικών τραπεζικών υπηρεσιών, ενώ στο δικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ οι πληρωμές θα μπορούν να γίνονται άμεσα χωρίς εγγραφές και άλλες διατυπώσεις. Το μόνο που θα χρειάζεται ο φορολογούμενος θα είναι να έχει στη διάθεσή του τον αριθμό πληρωμής που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο πληρωμής του φόρου και επαρκές υπόλοιπο στην πιστωτική ή χρεωστική του κάρτα.

Πηγή: capital.gr