Στα 1,807 ευρώ το λίτρο, έχει σκαρφαλώσει η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενώ η μέγιστη διαμορφώνεται σε 1,997 σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων. Την ίδια στιμή, υπέρ της πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης για μείωση των φόρων στα καύσιμα τάσσεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ η υλοποίησή της πρότασης με τον τρόπο που προτείνεται, περιορίζει τη μείωση της λιανικής τιμής στα δύο λεπτά το λίτρο. «Ποσό που είναι προφανώς αστείο μπροστά στη φορολογική καταιγίδα που έχει προηγηθεί στα καύσιμα αλλά και στις αυξήσεις των διεθνών τιμών που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα»α, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΠΟΠΕΚ προτείνει, εξάλλου, να καταργηθεί η «ελληνική πρωτοτυπία» της επιβολής φόρου σε φόρο, δηλαδή να σταματήσει η επιβολή ΦΠΑ στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρει, θα υπάρξει άμεση και ουσιαστική ελάφρυνση των καταναλωτών, της τάξης των 15 – 16 λεπτών στην αμόλυβδη, θα τονωθεί κατά ένα μέρος η κατανάλωση και θα αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου.

Πηγή: energypress.gr