Όταν μια γυναίκα έχει υποβληθεί σε εγχείρηση αφαίρεσης του μαστού μπορεί να έχει αποφύγει τον κίνδυνο επέκτασης του καρκίνου αλλά συνεχίζει να είναι τραυματισμένη σωματικά και ψυχολογικά. Μετά τη μαστεκτομή ακολουθεί μια νέα επέμβαση στην περιοχή της μασχάλης όπου εκδηλώνονται μετεγχειρητικά μια σειρά από συμπτώματα όπως πόνος, δυσκαμψία, αίσθημα μειωμένης αισθητικότητας ή υπερευαισθησία… το σύνδρομο «επώδυνου ώμου» όπως το άκουσα από τον Γιάννη Μισιτζή, διευθυντή της Δ’ Χειρουργικής Μαστού(Αγ. Σάββας).

Σκεφτείτε ότι πολλές από τις 4.600 Ελληνίδες που εμφανίζουν κάθε χρόνο καρκίνο στο στήθος υποβάλλονται στην παραπάνω δοκιμασία. Ωστόσο από το 2007 γίνεται στη χώρα μια προσπάθεια να ανακουφιστούν αυτές οι γυναίκες καθώς η Ένωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος(AWOG) πρότεινε στην ελληνική επιστημονική κοινότητα την χρησιμοποίηση ενός μαξιλαριού που θα διευκόλυνε θεαματικά τη ζωή των προσβεβλημένων απ’ τον καρκίνο. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ήδη από το 2001 στις ΗΠΑ και βασίζεται σε ένα μαλακό μαξιλαράκι σε σχήμα καρδιάς(Heart Pillow Project) σχεδιασμένο να απαλύνει τον πόνο των γυναικών που έχουν υποστεί χειρουργική επέμβαση, αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο του μαστού.

Ύστερα από τόσα χρόνια η πρόταση της AWOG ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο και ειδικά φέτος παίρνει μορφή εκστρατείας. Η εταιρεία COCO-MAT ανέλαβε την κατασκευή και τελειοποίηση αυτών των βοηθημάτων-μαξιλαριών και την δωρεάν διάθεσή τους στις γυναίκες με καρκίνο που θα χειρουργηθούν στην Κλινική Μαστού του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας. Η παρέμβαση του μαξιλαριού μεταξύ θώρακα και βραχίονα εμποδίζει το χέρι (κεφαλή του βραχιόνιου οστού) να πιέζει τους ταλαιπωρημένους από την επέμβαση ιστούς μειώνοντας έτσι τον πόνο και το εντονότατο αίσθημα δυσφορίας. Ας μην ξεχνάμε ότι παράλληλα μειώνεται όχι μόνο ο νοσηλευτικός μόχθος αλλά και το φαρμακευτικό κόστος αφού περιορίζεται η χορήγηση αναλγητικών και ηρεμιστικών.

Φέτος η COCO-MAT με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου (21 Μαρτίου) αποφασίζει να συμπράξει με την AWOG στην ετήσια διοργάνωση της Εβδομάδας Μαξιλαριών Ύπνου (Pillow Week) η οποία δίνει στον κόσμο την ευκαιρία να γνωρίσει τα μαξιλάρια της συνεισφέροντας παράλληλα σε έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Για το διάστημα 26 έως 31 Μαρτίου που θα διαρκεί το Pillow Week για κάθε ένα μαξιλάρι ύπνου που θα πωλείται σε ειδική τιμή, η COCO-MAT θα φτιάχνει και θα δωρίζει ένα μαξιλάρι «καρδιάς» στο Heart Pillow Project. Στη συνέχεια αυτά θα διανεμηθούν στο Κέντρο Μαστού του Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αγ. Σάββας» και στην Α’ Χειρουργική Κλινική του Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Άγιοι Ανάργυροι».

Η AWOG δημιουργήθηκε στα 1948 από την σύζυγο του τότε αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Χένρυ Γκρέιντη, στα πλαίσια της ευρύτερης αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας. Η coco-mat από την άλλη ιδρύθηκε το 1989 για να παράγει προϊόντα ύπνου. Ύστερα από τόσα χρόνια δύο φορείς με τόσο διαφορετικές αφετηρίες και στόχους ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Του Βαγγέλη Γεωργίου

Πηγή : protagon.gr