Επιχείρηση με τον κωδικό «πιστωτικές κάρτες» έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο των προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. ʽΗδη, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, μετά από αίτημα του ΥΠΟΙΚ οι τράπεζες έχουν αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όλες τις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες του 2011.

Οι συναλλαγές και ο αντίστοιχος τζίρος έχουν ομαδοποιηθεί όχι ανά κάτοχο πιστωτικής κάρτας αλλά ανά επιχείρηση που έχει δεχτεί ως μέσο πληρωμής πλαστικό χρήμα. Δυο είναι οι λόγοι για την πρόσβαση του ΥΠΟΙΚ στις πιστωτικές κάρτες. Πρώτον, η ΓΓΠΣ θα πραγματοποιήσει διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστώσει αν οι επιχειρήσεις έχουν δηλώσει και αποδώσει το ΦΠΑ που εισέπραξαν από τις πωλήσεις με πιστωτική κάρτα προϊόντων. Δεύτερον, ο τζίρος κάθε επιχείρησης με πιστωτική κάρτα θα χρησιμοποιηθεί από τη διεύθυνση φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών ως ένας από τους έμμεσους τρόπους προσδιορισμού του εισοδήματος των επιτηδευματιών στο πλαίσιο των νέου τύπου φορολογικών ελέγχων που έχουν θεσμοθετηθεί υπό την καθοδήγηση και τις ευλογίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδικότερα, ζητήθηκε από όλες τις τράπεζες να αποστείλουν με τη μορφή ηλεκτρονικών δεδομένων το σύνολο του τζίρου που έχει πραγματοποιηθεί με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ανά επιχείρηση. Η ομαδοποίηση γίνεται με βάση τις συσκευές POS που διαθέτει κάθε επιχείρηση και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της. Ο τζίρος αυτός, όπως τονίζει μιλώντας στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αποτελεί σημαντική ένδειξη του πραγματικού τζίρου που πραγματοποιεί μια επιχείρηση, δηλαδή και αυτού που αφορά συναλλαγές με μετρητά. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα εντοπίσουμε περιπτώσεις επιχειρήσεων που ο τζίρος που έχουν πραγματοποιήσει με πιστωτικές κάρτες θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχουν δηλώσεις στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ», λέει ο ίδιος παράγοντας. «Σε κάθε περίπτωση θα έχουν ένα πραγματικό δεδομένο για ένα μέρος του τζίρου των επιχειρήσεων το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλά από τις φορολογικές αρχές».

Ένας δεύτερος τρόπος αξιοποίησης των δεδομένων αυτών θα είναι ο έμμεσος προσδιορισμός του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Πρόσφατα ψηφίστηκε διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να προσδιορίζουν το εισόδημα των φορολογούμενων με έμμεσους τρόπους και τεχνικές. «Ένα από αυτά τα δεδομένα που θα χρησιμοποιείται θα είναι και οι εισπράξεις τους με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες», λέει το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ. Όπως εξηγεί, έχει μετρηθεί ότι κατά κανόνα στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι πωλήσεις με πιστωτικές κάρτες αποτελούν ένα ποσοστό του τζίρου, το οποίο συνήθως κινείται μέσα ένα συγκεκριμένο εύρος (π.χ. 10% έως 30%). Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις θα μπορεί να γίνει και ο έμμεσος προσδιορισμός του εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι η επιτυχής αξιοποίηση των δεδομένων του τραπεζικού συστήματος που αφορούν σε πληρωμές και δαπάνες αποτελούν και την προϋπόθεση, όπως λένε, στο υπουργείο Οικονομικών για την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. «Αν υπάρξει ένας αξιόπιστος τρόπος για να εισπράττεται ο ΦΠΑ που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, τότε μπορούμε να μιλήσουμε και για μείωση των φορολογικών συντελεστών», λένε στο υπουργείο. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται και η λύση για την άμεση απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος πληρώνει με πιστωτική κάρτα. Σήμερα, το ποσό της δαπάνης, μείον μια μικρή προμήθεια της τράπεζας, καταλήγει στον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης (π.χ. κατάστημα, εστιατόριο) και εναπόκειται σε αυτήν να υποβάλει μια ειλικρινή περιοδική δήλωση ΦΠΑ και να αποδώσει το φόρο στο δημόσιο ταμείο. Σε δεύτερη φάση το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να ζητήσει τις δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει κάθε φορολογούμενος με πιστωτική κάρτα προκειμένου να διαπιστώσει αν οι δαπάνες αυτές συμβαδίζουν με τα εισοδήματα που δηλώνει.

 

Πηγή: capital.gr