Πάνε μερικά χρόνια που ξαφνικά κάνανε την εμφάνισή τους στην ζωή μας τα λεγόμενα βιολογικά προϊόντα. Σε κάθε πόλη υπάρχει και από ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, ένα βιολογικό μανάβικο ή μια λαϊκή αγορά με βιολογικά τρόφιμα. Από τον παραγωγή κατ’ ευθείαν στην κατανάλωση (αν δεν υπάρχει μεσάζοντας φυσικά!). Ξαφνικά οι μανάδες μας ανακαλύψανε την σπιρουλίνα και το υποφαές μαζί με την αντιοξειδωτική δράση του πράσινου τσαγιού. Για να δούμε όμως τι είναι τα βιολογικά προϊόντα.  Τι προδιαγραφές πρέπει να πληροί ένα προϊόν για να μπορεί να χαρακτηριστεί βιολογικό;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα της πιστοποιημένης βιολογικής γεωργίας. Είναι ολόφρεσκα, ιδιαίτερα γευστικά και αρωματικά τρόφιμα, που παράγονται από τους πιστοποιημένους γεωργούς ή αλλιώς βιοκαλλιεργητές που σέβονται το περιβάλλον, την γη αλλά και τα ζώα. Χωρίς την χρησιμοποίηση χημικών λιπασμάτων, παρασιτοκτόνων και τοξικών φυτοφαρμάκων. Η καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών καθώς και η λίπανση του εδάφους γίνονται με φυσικές μεθόδους και οργανικά εφόδια. Η καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων στηρίζεται στις γνώσεις του παραδοσιακού αγρότη και στην αναζήτηση της επιστήμης για υγιεινές λύσεις. Στην βιολογική κτηνοτροφία δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά και ορμόνες.

Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει αυστηρούς όρους κάτω από ποιες προϋποθέσεις τα φυτικά ή ζωικά προϊόντα μπορούν να χαρακτηρίζονται βιολογικά ή οργανικά, οικολογικά ή bio και να φέρουν το λογότυπο της ΕΕ ή κάποιο εθνικό σχετικό λογότυπο(το λογότυπο αυτό είναι εικόνα με το φύλο που υπάρχει παραπάνω). Τα βιολογικά προϊόντα για να γίνονται αποδεκτά ως τέτοια πρέπει να παράγονται με πρακτικές εγκεκριμένες και αυτό ισχύει και για τα μεταποιημένα προϊόντα αλλά και τα βιολογικά προϊόντα που εισάγονται από χώρες εκτός ευρωπαϊκής ένωσης.Όλοι οι βιοκαλλιεργητές αλλά και οι σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου ελέγχονται εξονυχιστικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο από πιστοποιημένες εταιρείες ώστε να αποκτήσουν το σχετικό σήμα.

Υπό τον όρο βιολογικά προϊόντα δεν περιλαμβάνονται μόνο φρούτα και λαχανικά που πωλούνται στις λαϊκές αγορές μας και στα ανάλογα μαγαζιά αλλά και χυμοί φρούτων, γιαούρτια από βιολογικό γάλα, τυριά, αυγά, σοκολάτες και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Βέβαια η τιμή τους είναι ακόμα στην Ελλάδα λίγο υψηλότερη από αυτή των αντίστοιχων προϊόντων που δεν χαρακτηρίζονται ως βιολογικά. Πολλές φορές αυτό δυστυχώς καθιστά απαγορευτική την αγορά τους. Όλη αυτή η τάση μου βγάζει εμένα το αίσθημα της επιστροφής στην παράδοση, πίσω στην διατροφή των παλαιότερων γενιών, τότε που όλα τα προϊόντα ήταν βιολογικά και αγνά. Όσοι λοιπόν διαθέτετε κήπο στο σπίτι σας ή μεγάλη βεράντα τι καλύτερο από το να φυτέψετε εκεί μερικά λαχανικά και φρούτα; (π.χ. έχετε φάει φράουλες από κήπο για να δείτε γεύση και μυρωδιά; Καμία απολύτως σχέση με αυτές του εμπορίου που θα τις χαρακτήριζα πλαστικές) Έτσι θα κάνετε οικονομία ενώ ταυτόχρονα θα ξέρετε ακριβώς τι βάζετε στο πιάτο σας.

Επιστροφή στην φύση λοιπόν!

Από την Δέσποινα Παρασύρη για το Κάθε Μέρα