Βγαίνει και πάλι το “Πίρι Ρέις” για έρευνες στο Αιγαίο, την στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει την ρητορική και τις απειλές εναντίον της Κύπρου και των άλλων χώρων της Ανατολικής Μεσογείου που προχωρούν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους. Η κίνηση θεωρείται περισσότερο συμβολική, με στόχο να δηλώσει την παρουσία της Τουρκίας και συγχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι το βασικό ερευνητικό σκάφος της παραμένει ενεργό, παρά τα προβλήματα που είχε παρουσιάσει πέρυσι κατά τη διάρκεια των παράνομων ερευνών του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”, η τουρκική NAVTEX (193/12), που εκδόθηκε χθες, αναφέρει ότι το “Πίρι Ρέις” θα πραγματοποιήσει “βιολογικές και ωκεανογραφικές” έρευνες μέχρι τις 29 Μαρτίου σε περιοχές των “διεθνών υδάτων του Αιγαίου” και των τουρκικών χωρικών υδάτων.

Η τουρκική NAVTEX δεν δίνει περισσότερα στοιχεία για το δρομολόγιο του πλοίου, κάτι που γεννά ερωτηματικά για το πού ακριβώς θα κινηθεί και τι είδους έρευνες θα πραγματοποιήσει στα “διεθνή ύδατα του Αιγαίου”, τα οποία σε μεγάλο τμήμα τους καλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η έξοδος του “Πίρι Ρέις” στο Αιγαίο γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Ι. Ζέπος και ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Φ. Σινιρίογλου, κατά την οποία εξετάστηκαν η γενικότερη πορεία της διαδικασίας προσέγγισης και οι διερευνητικές συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, που ουσιαστικά μένουν παγωμένες τους τελευταίους μήνες.

Το τουρκικό σκάφος χθες, πάντως, έπλεε στο στενό της Μυτιλήνης έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πηγή: energypress.gr