Αναβολή για το 2015 πήραν τα σχέδια περί δημιουργίας Ευρασιατικής Ένωσης, μετά την άρνηση της Λευκορωσίας να δεχθεί την κοινοτική μέθοδο ως διαδικασία λήψης αποφάσεων στο υπο σχεδιασμό όργανο. Η εγκαθίδρυση Ευρασιατικής Ένωσης παρόμοια με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναβλήθηκε για το 2015, μετά την επιμονή του Λευκορώσου Προέδρου, Alexander Lukashenko, τα κράτη μέλη της ένωσης να έχουν το δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του οργάνου.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στη Μόσχα από τον απερχόμενο Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev.

Η Ευρασιατική Ένωση αναμενόταν να αντικαταστήσει την Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα (EurAsEC), μια τελωνειακή ένωση μεταξύ Λευκορωσίας, Ρωσίας και Καζακστάν, που ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου του 1996. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, στη σύνοδο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Lukashenko, ο πρόεδρος του Καζακστάν Nursultan Nazarbayev, ο πρόεδρος του Κιργιστάν Almazbek Atambayev και ο Πρόεδρος του Τατζικιστάν Emomali Rahmon.

Παρόντες ήταν επίσης οι αρχηγοί κρατών «παρατηρητών» στην EurAsEC- ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan,ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovych, ο Πρόεδρος της Μολδαβίας Marian Lupu. Τέλος το παρόν έδωσε και ο ρώσος υπουργός βιομηχανίας, τον οποίο προωθεί η Μόσχα και για Πρόεδρο της Ευρασιατικής Ένωσης.

Σύμφωνα με το BBC, η σύνοδος δεν κατάφερε να πετύχει κανέναν από τους δύο στόχους- να θέσει ένα τέλος στην EurAsEc και να εγκαθιδρύσει μια Ευρασιατική Ένωση. Ως συμβιβαστική λύση, οι ηγέτες αποφάσισαν να αναβάλλουν την ίδρυση της Ευρασιατικής Ένωσης για τον Ιανουάριο του 2015.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η επόμενη σύνοδος της EurAsEc θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2012.

Ο ρώσος πρόεδρος υπαινίχθηκε επίσης ότι είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, της Αρμενίας και της Μολδαβίας, που δεν είναι μέλη της τελωνειακής ένωσης EurAsEc, να ενταχθούν.

«Έχουμε πει ότι σχηματίζουμε την Τελωνειακή Ένωση και μιλήσαμε για τα πλεονεκτήματα της ένταξης, και για συγκεκριμένα μειονεκτήματα που ίσως προκύψουν και που ήδη προκύπτουν για κράτη που δεν είναι μέλη της Τελωνειακής Ένωσης», είπε ο Medvedev στο RIA Novosti.

Η Ουκρανία κρατά αποστάσεις

Το Κίεβο μέχρι τώρα αρνείται να ενταχθεί στην Τελωνειακή Ένωση, ωστόσο τόνισε ότι προτίθεται να συνεργαστεί σε μια βάση «3+1», μια πρόταση που απορρίφθηκε από τη Μόσχα.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Viktor Yanukovich, που συμμετείχε με την ιδιότητα του παρατηρητή, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λόγοι» για να προβεί η χώρα του σε περαιτέρω ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Σύμφωνα με πολλούς ρώσους αναλυτές, η ιδέα της Ευρασιατικής Ένωσης δεν μπορεί να λειτουργήσει με την Ουκρανία.

«Προκειμένου να οδηγηθούμε σε περαιτέρω ολοκλήρωση, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Και τώρα δεν υπάρχουν λόγοι, δεν τους βλέπουμε. Υπάρχουν πολλές συζητήσεις και οδηγούν σε ένα πράγμα: δεν είναι σαφές τι κερδίζουμε», είπε ο Yanukovych στο ουκρανικό ραδιόφωνο.

Πηγή : euractiv.gr