Ποινή κάθειρξης έξι ετών επιβλήθηκε σήμερα στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος και πρώην περιφερειακό πρωθυπουργό των Βαλεαρίδων Νήσων, Χάουμε Μάτας, 57 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος ότι χρησιμοποιούσε παρανόμως δημόσια χρήματα για να πληρώνει ένα δημοσιογράφο που έγραφε τις ομιλίες του. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος έπλεκε επίσης το εγκώμιο του Μάτας στα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργαζόταν, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών. Σ΄ ένα πρώην αξιωματούχο του γραφείου Τύπου των Βαλεαρίδων και στον επικεφαλής μιας υπηρεσίας επικοινωνίας επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης ως 1,5 έτους.

Ο Μάτας κατηγορούνταν ότι κατέβαλε στο λογογράφο του σχεδόν 500.000 ευρώ από τα δημόσια ταμεία των Βαλεαρίδων. Η δίκη είναι η πρώτη από μια σειρά δικών στις οποίες εμπλέκεται ο Μάτας, ο οποίος ήταν υπουργός Περιβάλλοντος από το 2000 ως το 2003 στη συντηρητική κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

Στη συνέχεια κυβέρνησε τις Βαλεαρίδες-ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό-ως περιφερειακός πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2007, μια περίοδο κατά την οποία είναι ύποπτος ότι συγκέντρωσε μια περιουσία.

Οι κατηγορίες εναντίον του Μάτας σχετίζονται εν μέρει με την κατασκευή του αθλητικού συγκροτήματος Palma Arena, το τελικό κόστος του οποίου-100 εκατομμύρια ευρώ-αποδείχθηκε διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του Μάτας εμπλέκουν επίσης τον Ινιάκι Ουρνταγκαρίν, σύζυγο της Κριστίνα, κόρης του βασιλιά Χουάν Κάρλος, σε βάρος του οποίου διεξάγεται χωριστή έρευνα για διαφθορά στις Βαλεαρίδες.

Πηγή : energypress.gr