Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρώτα στάδια μίας μακράς και δύσκολης διαδρομής προς τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, προειδοποιώντας τις υπερχρεωμένες χώρες της να μην προσφύγουν σε δρακόντεια μέτρα σταθεροποίησης των προϋπολογισμών τους.

«Η οικονομική ανάπτυξη είναι πιθανόν να είναι αδύναμη για κάποιο χρονικό διάστημα. Η διαδρομή της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να είναι σταδιακή με μία πολυετή εισαγωγή μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου. Όπως τόνισε, «αν, κάθε φορά που η οικονομική ανάπτυξη είναι απογοητευτική, οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να περικόπτουν αμέσως τις δαπάνες ή να αυξάνουν τους φόρους για να αντισταθμίσουν την επίπτωση στα ελλείμματα από την ασθενέστερη ανάπτυξη, αυτό θα δημιουργούσε τον κίνδυνο ενός αυτοενισχυόμενου αρνητικού σπιράλ λιτότητας που ‘σκοτώνει’ την ανάπτυξη».

Ο Τίμοθι Γκάιτνερ σημείωσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μόνο μέρος της λύσης. «Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι πολιτικοί της Ευρωζώνης πρέπει να είναι προσεκτικοί στη διαμόρφωση του μείγματος της χρηματοδοτικής στήριξης και του ρυθμού της δημοσιονομικής προσαρμογής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Οι μεταρρυθμίσεις θα χρειασθούν χρόνο και δεν θα είναι αποτελεσματικές χωρίς χρηματοδοτική στήριξη, η οποία θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να δανείζονται με ανεκτά επιτόκια και θα διατηρεί ταεπιτόκιαστην οικονομία σε επίπεδα που δεν ‘σκοτώνουν’ την ανάπτυξη».

Ανάλογες επισημάνσεις – να μη μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ εις βάρος της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης – έχει κάνει ο Αμερικανός υπουργός στους βουλευτές του ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Πηγή : real.gr