Πολλοί αναρωτιούνται κατά πόσο είναι εφικτό να μειώσουμε τον ενεργειακό μας λογαριασμό, χωρίς να ξοδέψουμε χρήματα ή τουλάχιστον πολλά χρήματα. Κι όμως υπάρχουν δέκα απλές κινήσεις για τη μείωση του λογαριασμού τόσο της θέρμανσης, όσο και του ηλεκτρισμού, που αν τις ακολουθήσουμε θα δούμε σταδιακά μια μείωση στο κόστος μας, χωρίς καταρχήν να έχει χρειαστεί να δαπανήσουμε παρά ένα μικρό σχετικά ποσό. Ποιες είναι αυτές ;

• Καταρχήν, πρέπει να αποφεύγουμε να κλείνουμε εντελώς την εγκατάσταση θέρμανσης κάθε φορά που φεύγουμε από το σπίτι για λίγο. Η δαπάνη ενέργειας για την συντήρηση της θερμοκρασίας ενός σπιτιού στα επιθυμητά επίπεδα είναι σαφώς μικρότερη από την δαπάνη που χρειάζεται για να ζεσταθεί ξανά ο χώρος εξ αρχής. Επίσης, όταν λειτουργεί η θέρμανση καλό είναι να μην υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα και πόρτες. Καλό επίσης είναι να απομονώσουμε την λειτουργία της θέρμανσης σε κάποιους χώρους που δεν χρησιμοποιούμε συνεχώς.

• Δεν πρέπει η θερμοκρασία που επιλέγουμε για το χώρο, να υπερβαίνει τους 20 με 21 βαθμούς Κέλσιου. Υψηλότερη θερμοκρασία προκαλεί μάλλον δυσφορία παρά άνεση, και τεράστια διαφορά στη κατανάλωση καυσίμου.

• Στις ώρες του ύπνου, η ιδανική θερμοκρασία του χώρου πρέπει να είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν που διατηρούμε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

• Μια άλλη κίνηση, με μικρό κόστος, είναι το να συνδέσουμε στα θερμαντικά μας σώματα θερμοστατικούς διακόπτες. Κατ’ αρχήν δίνουν την δυνατότητα να κρατάμε σε διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας τους χώρους του σπιτιού (π. χ στο καθιστικό θερμοκρασία 21οC– στο υπνοδωμάτιο 19oC).

• Σημαντική συμβολή στη μείωση του κόστους προσφέρει η χρήση θερμοστατικών διακοπτών. Η εγκατάστασή τους, ακόμη και στα παλαιού τύπου συστήματα κεντρικής θέρμανσης, μπορεί να δώσει θεαματικά αποτελέσματα μείωσης του κόστους.

• Όπου αυτό είναι εφικτό, πρέπει να χρησιμοποιούμε στις εγκαταστάσεις θέρμανσης ελεγκτή αντιστάθμισης. Με τους ελεγκτές αντιστάθμισης ο χρόνος λειτουργίας του καυστήρα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες τις οποίες πληροφορείται μέσω του ειδικού εξωτερικού αισθητηρίου. Έτσι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία ο καυστήρας λειτουργεί σε χαμηλότερα επίπεδα θερμοκρασίας με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερο πετρέλαιο. Η χρήση ελεγκτή αντιστάθμισης μπορεί να επιτύχει έως και 35% εξοικονόμηση καυσίμου χωρίς να αλλαχτούν άλλα δεδομένα στην εγκατάστασή μας.

• Όλα τα τεχνικά γραφεία εγκατάστασης και συντήρησης λεβητοστασίων συμβουλεύουν ότι προκειμένου η εγκατάστασή μας να διατηρείται σε καλή κατάσταση, να μην αφήνουμε ποτέ να λειτουργεί ο καυστήρας του πετρελαίου, χωρίς καύσιμα, αφού έτσι καταστρέφεται η αντλία και το μπεκ.

Πηγή : energypress.gr