«Πολιτικό» πονοκέφαλο θα μπορούσε να προκαλέσει στην Merkel η εκλογή του Joachim Gauck στο προεδρικό αξίωμα της Γερμανίας. Ωστόσο και οι δύο προέβησαν σε κατευναστικές δηλώσεις, υποσχόμενοι «καλή συνεργασία» και «πίστη». Το εθιμοτυπικό αξίωμα του προέδρου της Γερμανίας ίσως να μην αποτελεί ευθεία απειλή για την κυριαρχία της Merkel, ωστόσο το ηθικό του κύρος και η κομματική του «ανεξαρτησία» ίσως τον καταστήσουν δύσκολο εταίρο για την κυβέρνηση της Merkel, που μάχεται για την επίλυση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.

Ο 72χρονος Gauck πήρε 991 ψήφους ενώ ο «αντιναζιστής» αντίπαλός του Beate Klarsfeld 126 ψήφους.

Οι γερμανοί ελπίζουν ότι ο Gauck, που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ειρηνικές διαδηλώσεις που οδήγησαν στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου του 1989, θα ανακτήσει την αξιοπρέπεια της Προεδρίας, η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα από τα οικονομικά σκάνδαλα του προκατόχου Christian Wulff.

Η εκλογή του ήταν αναμενόμενη μετά και την στήριξη των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel.

Η Merkel υποβάθμισε τα σενάρια ότι θα εκμεταλλευτεί το νέο του αξίωμα για να επηρεάσει τις πολιτικές της επιλογές. «Μπορεί να διαφωνήσει με κάτι, όπως και εγώ, αλλά είμαστε όλοι ενήλικες… Νομίζω θα υπάρξει καλή συνεργασία», είπε σε δημοσιογράφους.

Παρόμοιο τόνο είχε και ο Gauck σε συνέντευξή του στο κανάλι ARD. «Της προσέφερα την εμπιστοσύνη μου, την ειλικρίνειά μου και την πίστη μου. Κοιταχτήκαμε στα μάτια και δεν βλέπω λόγο δυσπιστίας», είπε ο Gauck.

Μια δυνητική σύγκρουση με τον πρόεδρο δε θα ήταν «βιώσιμη» για την Merkel, καθώς προσπαθεί να χτίσει διακομματική στήριξη για τους κανόνες αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης της ΕΕ.

 Ανταγωνιστής;

Η Merkel έδωσε την στήριξή της στην υποψηφιότητα του Gauck όταν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που είναι κυβερνητικοί εταίροι της, συντάχθηκαν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στήριξαν την αντικατάσταση του Wulff από τον Gauck.

«Ο νέος πρόεδρος θα πολώσει τη Γερμανία με τις απόψεις του περί ελευθερίας», αναφέρει σε δημοσίευμα το Der Spiegel υπογραμμίζοντας την προσήλωσή του στην ατομική ελευθερία.

«Αντίθετα με τον προκάτοχό του, ο Gauck δεν προτίθεται να προσκυνήσει τις πολιτικές συμβάσεις. Επομένως, θα καταστεί ανταγωνιστής της καγκελαρίου», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ποσοστό 80% των Γερμανών εμπιστεύεται τον Gauck σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest, ενώ τα 2/3 λένε ότι θα είναι «δύσκολος» πρόεδρος για τα πολιτικά κόμματα.

«Ο πρόεδρος της Γερμανίας θα πρέπει να είναι ο φύλακας της ψυχής του έθνους μας», ανέφερε η Bild. «Η πιο σημαντική ευθύνη του Gauck είναι η ανάκτηση της αξιοπρέπειας του αξιώματος».

Ο πιστός σύμμαχος της Merkel, γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy, επαίνεσε την προσήλωση του Gauck στην ελευθερία και τη δημοκρατία, στη συγχαρητήρια επιστολή του.

 Με «πλούσιο» παρελθόν

Ο Gauck έχει πλούσιο παρελθόν που διαμορφώθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο. Στα 11 του, ο πατέρας του στάλθηκε στα Γκούλαγκ της Σιβηρίας κατηγορούμενος για κατασκοπεία, όπου και έμεινε για 4 χρόνια.

Αυτή η εμπειρία τροφοδότησε την αποστροφή του προς τον ολοκληρωτισμό, και τόνισε ότι η ελευθερία θα είναι το κύριο ζήτημα της προεδρίας του.

Μετά την πτώση του κομμουνισμού και την επανένωση της Γερμανίας, ο Gauck αποκάλυψε τα αρχεία του Υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Ανατολικής Γερμανίας, εκθέτοντας τα εγκλήματά του και κερδίζοντας μεγάλη αναγνώριση.

Πηγή : euractiv.gr