Τρεις νέες υπηρεσίες μέσω ίντερνετ ετοιμάζεται να προσφέρει στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Αλλαγές στοιχείων μητρώου, ηλεκτρονική θεώρηση μισθωτηρίων ακινήτων και αυτοματοποιημένη υποβολή των μεταβιβάσεων ακινήτων στο taxis από τους συμβολαιογράφους είναι οι νέες υπηρεσίες που ετοιμάζονται και στοχεύουν στο να απλοποιήσουν τη σχέση των φορολογούμενων με την εφορία.

Η δραστική μείωση του αριθμού των εφοριών έως το τέλος του έτους δημιουργεί και την ανάγκη να μειωθούν και οι συναλλαγές των φορολογούμενων που διεκπεραιώνονται αποκλειστικά μέσω της φυσικής επίσκεψής τους στην εφορία. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ που έχει επικυρωθεί από την τρόικα και έχει περιληφθεί στο νέο μνημόνιο προβλέπει ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν κλείσει ή συγχωνευθεί περισσότερες από 200 εφορίες και θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο περίπου 100. Οι εφορίες σε κωμοπόλεις και μικρούς οικισμούς θα κλείσουν (ήδη έχουν κλείσει περίπου 50) και θα παραμείνουν σε λειτουργία μόνο 30 εφορίες στην Αττική, μια εφορία σε κάθε πρωτεύουσα νομού, ενώ σε ορισμένους νομούς θα υπάρχει και δεύτερη εφορία (όπου υπάρχει και δεύτερη μεγάλη πόλη)

Για να λειτουργήσει, ωστόσο, το νέο σχήμα θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογικών συναλλαγών που διενεργούνται μέσω ίντερνετ. Οι τρεις νέες υπηρεσίες που ετοιμάζει η ΓΓΠΣ είναι:

– η θεώρηση των μισθωτηρίων συμβάσεων εκμίσθωσης κατοικίας. Με το σημερινό καθεστώς ο εκμισθωτής ενός ακινήτου θα πρέπει εντός 30 ημερών από την υπογραφή ενός μισθωτηρίου συμβολαίου να προσέλθει στο τμήμα εισοδήματος οποιασδήποτε εφορίας (ΔΟΥ) και να το θεωρήσει. Αν δεν το θεωρήσει τότε η μίσθωση θεωρείται άκυρη ενώπιον της δικαιοσύνης (εφόσον ο ιδιοκτήτης προσφύγει σε αυτήν για έξωση του μισθωτή ή για κάθε άλλη διαφωνία μαζί του). Με τη νέα ηλεκτρονική υπηρεσία ο ιδιοκτήτης θα καταχωρεί ηλεκτρονικά τα στοιχεία της μίσθωσης του ακινήτου. Στις περιπτώσεις ακινήτων επιφάνειας άνω των 50 τετραγωνικών μέτρων θα αναγράφεται και ο αριθμός και τα στοιχεία του απαιτούμενου πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης.

– η ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων μεταβιβάσεων ακινήτων από τους συμβολαιογράφους. Με την καταχώρηση θα ανοίξει ο δρόμος για την κατάργηση της δήλωσης μεταβολής ακίνητης περιουσίας Ε9 που υποβάλουν οι φορολογούμενοι.

– η αλλαγή μέσω ίντερνετ των στοιχείων μητρώου κάθε φορολογούμενου (διεύθυνση κατοικίας, επαγγελματικής έδρας, οικογενειακής κατάστασης κλπ).

Πηγή: capital.gr