Σε διαπραγματεύσεις με τη γερμανική κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας ειδικής «ταρίφας» πώλησης στους Γερμανούς της παραγόμενης στην Ελλάδα ηλιακής ενέργειας, που προφανώς θα κυμαίνεται κάπου ανάμεσα σε αυτές που ισχύουν στις δύο χώρες, βρίσκεται η ελληνική πλευρά, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχε χθες στο Βερολίνο, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Παπακωσταντίνου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα που κυριάρχησε τόσο κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό υπ. Οικονομικών Β. Σόιμπλε, όσο και με στελέχη της αγοράς φωτοβολταικών, ήταν η σύναψη μιας διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, για τη θέσπιση μιας ειδικής τιμής, που θα αφορά αποκλειστικά στην πώληση ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, χωρίς ωστόσο το Βερολίνο να έχει ακόμη ανάψει το πράσινο φως. “Συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί, οι διεργασίες συνεχίζονται”, όπως μετέφερε στους έλληνες ανταποκριτές ο κ. Παπακωσταντίνου, για να προσθέσει ότι σήμερα συνεδριάζει για τα θέματα αυτά στο Βερολίνο ειδική ομάδα εργασίας που απαρτίζεται από εκπροσώπους τριών γερμανικών υπουργείων, (Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Οικονομίας), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού υπ. Περιβάλλοντος.

Που θα διαμορφωθεί η ταρίφα ;

Που μπορεί όμως να διαμορφωθεί η ταρίφα του «Ήλιος» για να το καταστήσει βιώσιμο ; Προφανώς θα πρέπει να κινείται κάτω από τις ελληνικές, τα 29,5 δηλαδή σήμερα σέντς ανά KWh, και αρκετά πάνω από τις «πετσοκομμένες» κατά 20%-30% γερμανικές μετά και τη γενναία μείωση που αποφασίστηκε να γίνει. Οι τελευταίες, από την 1η Απριλίου και μετά, πρόκειται να μειωθούν από τα επίπεδα των 21-24 σέντς/ KWh σήμερα, στα 14- 17 σεντς περίπου για μεσαία και μεγάλα έργα. Προβλέπεται επίσης να υπάρξουν περαιτέρω μηνιαίες μικρές μειώσεις.

Τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης ;

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν επέλθει συμφωνία, η γερμανική πλευρά φοβάται πως κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από άλλες χώρες ότι η Ελλάδα τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης από τη Γερμανία. Και ότι σε μια τέτοια περίπτωση, θα ζητήσουν και εκείνες να υπαχθούν σε ένα αντίστοιχο καθεστώς. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, αυτό που διερευνούν οι δύο πλευρές είναι η επίτευξη ενός είδους «συμφωνίας κυρίων» που θα αφορά κατ’ εξαίρεση το «Ήλιος» και μόνον αυτό.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες στις συναντήσεις που είχε ο έλληνας υπουργός τόσο με τον κ. Σόιμπλε όσο επίσης με στελέχη του υπ. Περιβάλλοντος αλλά και παράγοντες του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI), όπου και τονίσθηκαν οι δυσκολίες του εγχειρήματος καθώς η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα κάνει χρήση των προβλέψεων της κοινοτικής οδηγίας του 2009, περί «στατιστικής μεταφοράς» ενέργειας. Της ενέργειας δηλαδή που θα παράγεται, και θα μεταφέρεται «εικονικά» σε άλλα κράτη-μέλη που θα πληρώνουν για τη σχετική αγορά, με κίνητρο να προσμετράται στην επίτευξη των στόχων ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) της χώρας-αποδέκτη.

Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Παπακωσταντίνου προς τους έλληνες ανταποκριτές, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για το “Ηλιος”, μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί όλο το πλαίσιο, ενώ οι πρώτες αδειοδοτήσεις έργων τοποθετούνται στο β’ 6μηνο του 2012, ώστε η κατασκευή τους να ξεκινήσει από το 2013, και να τεθούν σε λειτουργία από το 2014.

Τι γίνεται στη Γερμανία

Πριν από περίπου ένα δεκαήμερο η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιταχύνει τον επόμενο γύρο περικοπών των κρατικών επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά κατά 3 μήνες, δηλαδή να ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, μετά και την επέκταση ρεκόρ της ηλιακής ισχύος που εγκαταστάθηκε το 2011.

Όπως έχει δηλώσει ο γερμανός υπ. Ενέργειας N. Roettgen, η επιτάχυνση και η μεγαλύτερη περικοπή των επιδοτήσεων σχεδιάστηκαν προκειμένου να επιβραδύνουν τη ραγδαία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, όπου το περασμένο έτος εγκαταστάθηκαν πάνω από 7.500 μεγαβάτ.

Ο Roettgen που σχεδίασε τη μείωση από κοινού με τον γερμανό υπ. Οικονομίας Ph. Roesler, έχει δηλώσει ότι παρά τη γενναία μείωση που έγινε στις επιδοτήσεις τα τελευταία χρόνια, αυτές παρέμειναν υψηλές. Η κυβέρνηση του Βερολίνου θέλει να προσθέτει μόνο μεταξύ 2.500 και 3.500 μεγαβάτ ετησίως και γι’ αυτό οι επιδοτήσεις μειώνονται τόσο επιθετικά αυτή τη φορά, τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Roettgen.

Πηγή: energypress.gr