Ο πρόεδρος του RIAA Κάρι Σέρμαν

Κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός πάνελ αμερικανών εκδοτών, ο πρόεδρος της Ένωσης Δισκογραφικών Εταιριών της Αμερικής (RIAA) Κάρι Σέρμαν είπε πως η Ένωση, σε συνεργασία με μεγάλους πάροχους πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP), θα αρχίσει σύντομα την αστυνόμευση της κυκλοφορίας στοδιαδίκτυογια την πάταξη της πειρατείας.

”Ο

Η συμφωνία αυτή είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξη των απαραίτητων εργαλείων για την αυτοματοποίηση του συστήματος παρακολούθησης σε κάθε πάροχο.

Η παρακολούθηση θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου και θα συμμετέχουν οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable και Verizon. H διαδικασία περιλαμβάνει τα παρακάτω βήματα:

Μεγάλες εταιρίες-κάτοχοι δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας θα παρακολουθούν την κίνηση σε γνωστά εργαλεία όπως το BitTorrent και άλλα δίκτυα peer-to-peer για να εντοπίζουν παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων.

Στη συνέχεια, θα αναφέρουν αυτές τις παραβιάσεις στους ISP ούτως ώστε αυτοί με τη σειρά τους να διεξάγουν παρακολούθηση των παραβατών στα δίκτυά τους.

Μόλις ένας ISP διαπιστώσει πως ένας χρήστης κάνει downloading ή seeding πειρατικού υλικού, θα υπάρξει ένα πρώτο βήμα “εκπαίδευσης” όπου θα ενημερώνεται ο χρήστης ότι εμπλέκεται σε παράνομη πράξη.

Αν η παράβαση συνεχίζεται, θα αποστέλλεται δεύτερη ειδοποίηση στην οποία ο χρήστης υποχρεούται να ανταποκριθεί για να αποδείξει πως την παρέλαβε, υπόσχοντας παράλληλα πως θα σταματήσει την παράνομη δραστηριότητα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Αν μετά την δεύτερη ειδοποίηση ο χρήστης συνεχίσει να διακινεί πειρατικό υλικό, τότε ο ISP θα εκδόσει το λεγόμενο Mitigation Measure Copyright Alert (Μέτρο Άμβλυνσης Παραβίασης Πνευματικών Δικαιωμάτων) με το οποίο θα έχει το δικαίωμα να περιορίζει την πρόσβαση του χρήστη στο Διαδίκτυο, χωρίς να την διακόπτει όμως τελείως.

Υπάρχουν βεβαίως πολλές τρύπες στη διαδικασία. Τα δίκτυα peer-to-peer είναι αυτά που θα επηρεαστούν περισσότερο, ενώ οι σχετικά νέες μέθοδοι διανομής πειρατικού υλικού, όπως τα κανάλια VPN και τα magnet links φαίνεται πως δεν επηρεάζονται προς το παρόν.

Πηγή: skai.gr