Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση το 2013. Ωστόσο η ανάπτυξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος θα είναι στο σύνολό της μηδενική καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Πέμπτη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,8% το 2012, μετά την πτώση 6,9% το 2011. Τον Δεκέμβριο το Ταμείο εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% το 2012, μετά από πτώση 6% το 2011, ενώ η ανάπτυξη το 2013 θα είναι της τάξης του 0,3%.

Η νέα πρόβλεψη του ταμείου περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πράσινο φως από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για το νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 28 δισ. ευρώ για μία περίοδο τεσσάρων ετών. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι αυτή η νέα πιστωτική διευκόλυνση θα «στηρίξει το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας».

Μετά την έκρηξη λαϊκής οργής που προκάλεσε η λιτότητα στην Ελλάδα, το Ταμείο σημείωσε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών έχει σκοπό «την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και την ανάπτυξη, την αποκατάσταση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και την επιστροφή στην οικονομική σταθερότητα».

«Η Ελλάδα εξακολουθεί ακόμα να αντιμετωπίζει προκλήσεις και οφείλει να κάνει σημαντικές προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να συνεχίσει να επωφελείται από την υποστήριξη των πιστωτών», καταλήγει το ΔΝΤ.

Πηγή: skai.gr