Με προβληματισμό παρακολουθεί η Ε.Ε την απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να προκηρύξει εκλογές στο μουσουλμανικό Κόσοβο, αρά τις προειδοποιήσεις ΕΕ-ΗΠΑ για αποσταθερόποιηση στην περιοχή. «Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής προκήρυξε εκλογές και στο Κόσοβο και το θέμα έχει κλείσει, παρ’ ότι υπήρξαν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα να μην προκηρυχθούν εκλογές εκεί» δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς.

«Η Σερβία αρνείται πλήρως να συζητήσει αν πρέπει να προκηρύσσει εκλογές στο Κόσοβο. Οι εκλογές αυτές διεξάγονται τα τελευταία 12-13 χρόνια και δεν ξέρω γιατί τώρα υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο κ. Ντάτσιτς.

Με αφορμή δήλωση του εισηγητή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Σερβία Γέλκο Κάτσιν ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αν η Σερβία διεξάγει εκλογές στο Κόσοβο, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι δεν είναι ένα θέμα για το οποίο ο κ. Κάτσιν αποφασίζει.

«Η Σερβία δεν χρειάζεται να ρωτά οποιονδήποτε εκτός Σερβίας αν θα προκηρύξει εκλογές. Είμαστε χώρα, η κυριαρχία της οποίας πρέπει να είναι σεβαστή. Το Κόσοβο δεν είναι κράτος, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχει αναγνωρισθεί από τα Ηνωμένα Έθνη» είπε ο κ. Ντάτσιτς.

Από την πλευρά τους, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προειδοποιούν ότι δεν θα αφήσουν να γίνουν στο Κόσοβο εκλογές των Σέρβων .

«Η κυβέρνηση του Κοσόβου με τους συνταγματικούς και νομικούς μηχανισμούς της δεν θα επιτρέψει τη διεξαγωγή δημοτικών ή βουλευτικών εκλογών της Σερβίας στο Κόσοβο» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος τόνισε ότι η διεξαγωγή σερβικών εκλογών είναι αντίθετη στους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου, αλλά και στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλες διεθνείς διατάξεις.

Επιπλεόν , ο κ. Θάτσι υπογράμμισε ότι στο Κόσοβο μπορούν να διεξαχθούν μόνον εκλογές που οργανώνονται από τους θεσμούς του.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Σερβία ότι η διοργάνωση εκλογών στο Κόσοβο , μπορεί να προκαλέσει εθνικιστικά επεισόδια βίας, να επιδεινώσει την κατάσταση και δεν θα οδηγήσει σε επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων.

Πηγή: real.gr