Το 80% των σταθμών πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως είναι πάνω από είκοσι χρονών, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αναφέρει έκθεση των ΗΕ ένα χρόνο μετά την καταστροφή στη Fukushima. Πολλοί διαχειριστές έχουν ξεκινήσει προγράμματα, ή έχουν εκφράσει την πρόθεση, να λειτουργήσουν τους αντιδραστήρες παραπάνω από την προγραμματισμένη, σχεδιασμένη διάρκεια ζωής τους, αναφέρει ένα έγγραφο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) το οποίο δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί.

«Υπάρχουν αυξανόμενες προσδοκίες ότι οι παλαιότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα πρέπει να πετύχουν ενισχυμένους στόχους για την ασφάλεια, πλησιέστερα σε αυτούς των πρόσφατων ή μελλοντικών σχεδίων αντιδραστήρων», αναφέρει η ετήσια Ανάλυση για την Πυρηνική Ασφάλεια του ΙΑΕΑ.

«Υπάρχει μια ανησυχία σχετικά με την ικανότητα του γερασμένου στόλου των πυρηνικών να εκπληρώσει αυτές τις προσδοκίες».

Η τραγωδία της Fukushima προκλήθηκε στις 11 Μαρτίου 2011, όταν ένας σεισμός που προήλθε από τσουνάμι είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν 19.000 άνθρωποι νεκροί ή αγνοούμενοι.

Κλονισμένη η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης

Οι εικόνες του πυρηνικού σταθμού κλόνισαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην πυρηνική ενέργεια και ανάγκασαν την πυρηνική βιομηχανία να προωθήσει μια καμπάνια για να υπερασπιστεί το ιστορικό ασφάλειάς της.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΑΕΑ Yukiya Amano, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι τώρα πιο ασφαλής από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Η έκθεση αναφέρει ότι το «λειτουργικό επίπεδο της ασφάλειας των σταθμών πυρηνικής ενέργειας ανά τον κόσμο παραμένει υψηλό».

Η έκθεση αναφέρεται σε σταθερές βελτιώσεις όσον αφορά στις μη προγραμματισμένες διακοπές λειτουργίας των αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια.

Αλλά το έγγραφο των 56 σελίδων του ΙΑΕΑ επισημαίνει έναν γερασμένο πυρηνικό στόλο, του οποίου το 80% των 435 εγκαταστάσεών του λειτουργεί πάνω από δύο δεκαετίες παλιό, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Αυτό «θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην ασφάλεια και στην ικανότητα τους να επιτύχουν τις ενεργειακές προδιαγραφές των κρατών μελών με οικονομικό και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει η έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στα κράτη μέλη του ΙΑΕΑ για έγκριση.

Χειριστές και διαχειριστές που τάσσονται υπέρ της επονομαζόμενης μακρόχρονης λειτουργίας «πρέπει να αναλύσουν διεξοδικά τις διαστάσεις της ασφάλειας που σχετίζεται με την γήρανση των αναντικατάστατων βασικών συστατικών μερών», προσθέτει.

Περίπου το 70% από τους 254 ερευνητικούς αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία εδώ και 30 χρόνια «με πολλούς από αυτούς να υπερβαίνουν τον αρχικό σχεδιασμό ζωής», αναφέρει.

Παρά την καταστροφή στην Fukushima, κράτη όπως η Κίνα και η Ινδία συνεχίζουν να στρέφονται στην πυρηνική ενέργεια για να εξασφαλίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους σε ενέργεια, αναφέρει η έκθεση του ΙΑΕΑ, προσθέτοντας ότι κάποιοι «επιταχύνουν τα προγράμματα πυρηνικής ενέργειας».

Η Γαλλία κατασκευάζει το πρώτο «αναπτυγμένο» αντιδραστήρα και η Ρωσία επιδιώκει να διπλασιάσει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μέχρι το 2020, επισημαίνει η έκθεση.

Πηγή : euractiv.gr