Σε αναζήτηση τρόπων για να διαθέσουν απευθείας στους καταναλωτές σημαντικές ποσότητες αμνοεριφίων βρίσκονται κτηνοτροφικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί οι οποίοι – εν όψει του Πάσχα – θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.

Το βασικό πρόβλημα είναι πως άλλο πράγμα η διακίνηση κρέατος και άλλο η διακίνηση…πατάτας. Οι υγειονομικές και αγορανομικές διατάξεις στην περίπτωση του κρέατος είναι πολύ πιο αυστηρές προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των καταναλωτών.

Και σε ότι αφορά στα πρώτο στάδια, της οργάνωσης του «κινήματος του οβελία» φαίνεται πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Οι κτηνοτρόφοι, όπως από τον σύλλογο Ανωγείων ή από τον συνεταιρισμό Θράκης, θα παίρνουν συγκεκριμένες παραγγελίες από πολίτες μέσω και φορέων, (π.χ. υπάρχει ενδιαφέρον από τον σύλλογο υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης) .

Τα αμνοερίφια θα σφάζονται σύμφωνα με την νομοθεσία , στα σφαγεία και θα εκδίδονται τα τιμολόγια που απαιτούνται.

Όμως φαίνεται πως το σχέδιο για διακίνηση των αμνοεριφίων με φορτηγά – ψυγεία για την απευθείας διάθεσή τους σε εκείνους που τα έχουν παραγγείλει, «σκοντάφτει» στην διάταξη που ορίζει σαφώς, ότι η πώληση κρεάτων επιτρέπεται μόνο από «νόμιμα σημεία πώλησης».

Και ως τέτοια θεωρούνται μόνο τα καταστήματα εμπορίας κρεάτων ή οι ψυκτικές αποθήκες.

Δείτε περισσότερα στο Flashnews.gr