Το Astrocamping on Thassos 2012 στα τέλη Ιουλίου ανανεώνεται, με στόχο φέτος να αγγίξει τ’ Άστρα! Από τις 26 μέχρι 30 Ιουλίου το Βουνό της Θάσου μας καλεί να ταξιδέψουμε με σεμινάρια, παρατηρήσεις ,διαλέξεις από διακεκριμένους καθηγητές, και πολλά άλλα ,ώστε μέσα από την παρέα μας ,να γνωρίσουμε τον ουρανό και την Θάσο.

Αυτή την χρονιά το Astrocamping είναι έτοιμο να υποδεχθεί και ξένους κατασκηνωτές, προσκαλώντας τους να γνωρίσουν έναν μοναδικά σκοτεινό ουρανό και την φυσική ομορφιά του τόπου που γέννησε την Αστρονομία!

Αγγίζοντας τ’ Αστέρια

Οι παρατηρήσεις

Θα πραγματοποιούνται κάθε βράδυ σε συνδυασμό με τα μαθήματα ουρανογραφίας, για όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα τον νυχτερινό ουρανό, από καθηγητές φυσικής και ειδικούς στο χώρο.

Διαχέοντας τη γνώση

Διακεκριμένοι διεθνούς κύρους καθηγητές πραγματοποιούν διαλέξεις, μεταδίδουν τις γνώσεις, αφηγούνται τις εμπειρίες τους.

Ταξίδι στη μουσική και τ’ άστρα!

Το Astrocamping είναι μια γιορτή αφιερωμένη όχι μόνο στ’ άστρα, αλλά και στη φύση και τις τέχνες.

Παιχνίδι με τ’ άστρα!

Το 2012 το πρόγραμμα των παιδικών εκδηλώσεων, έχει αναβαθμιστεί και εμπλουτιστεί, για να γίνει πιο διασκεδαστικό, αλλά και πιο εκπαιδευτικό. Ενώ σε αυτό έχει ενταχθεί και η αφήγηση παραμυθιών. Όπως τον παλιό καλό καιρό, κάτω από τ ο ν  έ ν α σ τ α ρ ο ο υ ρ α ν ό, μας ταξιδεύουν σε χωροχρόνους.. παραμυθένιους.

Το κινητό πλανητάριο!

Προβολές με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών ( κι όχι μόνο ) με τον κόσμο των άστρων και των πλανητών, μέσα από μια διαδικασία που συνδυάζει την επιστήμη, τη μυθολογία και τη χαρά του θεάματος

Σεμινάρια Αστρονομίας

Τα σεμινάρια έχουν ανανεωθεί ώστε να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους νέους στο χώρο αλλά, και για να μας ενημερώσουν για πιο εξελιγμένα θέματα, όπως η παρατήρηση του ήλιου και η αστροφωτογράφηση, η φωτομετρία κτλ.

Ενας τόπος απαλλαγμένος από φωτορύπανση!

Φωτορύπανση είναι η ανάκλαση του υπερβολικού φωτισμού των αστικών περιοχών από τον ουρανό, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι φωτοβολεί. Αυτό επηρεάζει τη ζωή μας με διάφορους τρόπους, καθώς έχει επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία και στην ψυχολογία μας στην άσκοπη σπατάλη ενέργειας και φυσικά στην αστρονομία, γιατί το φως αυτό καλύπτει το νυχτερινό ουρανό κάνοντας αδύνατη την παρατήρηση. Το Υψάριο, πλήρως απαλλαγμένο από φωτορύπανση, είναι ένα από τα σκοτεινά σημεία που, δυστυχώς, όλο και μειώνονται! Η κατασκήνωση βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το Υψάριο, την ψηλότερη κορυφή της Θάσου ( 910 μέτρα ), χαμένη ανάμεσα στις δυο κατάφυτες από πεύκα χαράδρες που ορίζουν την κορυφογραμμή της Θάσου. Από εδώ θα απολαύσουμε το νυχτερινό ουρανό, σε συνθήκες μοναδικές στην Ελλάδα και όχι μόνο. 300 μέτρα πιο πάνω και με μισή ώρα πεζοπορία φθάνουμε στην κορυφή ( 1.204 μέτρα ), όπου μπορεί κανείς  να δει την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Σαμοθράκη το Άγιο Όρος, το δέλτα του Νέστου και με ιδανικό καιρό τη Λήμνο και τις Τουρκικές ακτές. Η Θάσος είναι ένα ανεξερεύνητο παραδεισένιο νησί με πλούσια βλάστηση, ψηλά βουνά και τρεχούμενα νερά. Στη γη της Θάσου έχεις πολλά να ανακαλύψεις. Είναι ιδανική για παρατήρηση και πεζοπορία με ενδιαφέροντας αρχαιολογικούς χώρους. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί κανείς να εξερευνήσει και να βιώσει στη Θάσο, όσα σε λίγους προορισμούς στην Ελλάδα! Ο πλούτος του νησιού, γνωστός στην αρχαιότητα, εποίκησε γρήγορα τη Θάσο, που είναι από τα πρωτοκατοικημένα νησιά, σημαντικό κέντρο ελληνισμού.

Αστροδραστηριότητες

Τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τις α σ τ ρ ο δ ρ α σ τ η ρ ι ό τ η τ ε ς διοργανώσαμε κατασκευές και παιχνίδια, πιστεύοντας ότι η μάθηση είναι πιο εύκολη μέσα από αυτές τις διασκεδαστικές ασχολίες. Η μεγάλη τους επιτυχία και η συμμετοχή του κόσμου, μας ώθησε να εντάξουμε οριστικά στην κατασκήνωση παρόμοιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Το must του φετινού Astrocamping θα είναι η διάνοιξη – σηματοδότηση μια περιπατητικής διαδρομής στο Υψάριο, σε συνεργασία με τον τοπικό ορειβατικό σύλλογο. Αλλά καινοτομία του Astrocamping 2012 θα είναι οι εξορμήσεις και οι δραστηριότητες στο βουνό και στις κοντινές παραλίες.

Astrocamping Astroconcept

Το Astrocamping είναι μια εθελοντική προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αστρονομίας και της φυσιολατρίας. Διοργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Αν. Μακεδονίας στο Υψάριο της Θάσου και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ορειβατικού συλλόγου. Συνδυάζει τον ουρανό με τη φύση και δίνει την ευκαιρία σε άτομα που γοητεύονται από το φυσικό περιβάλλον και θα ήθελαν να το γνωρίσουν καλύτερα, όχι μόνο αυτό, αλλά και ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα, να περάσουν μερικές ευχάριστες μέρες και νύχτες, μέσα σ’ ένα καταπράσινο μέρος, κάτω από τον εντυπωσιακό έναστρο ουρανό.

Δελτίο τύπου : astrocamping.astrosfam.org