Με κεχριμπαρένιο χρώμα, μοναδική γεύση και ξεχωριστό άρωμα, το θυμαρίσιο μέλι θεωρείται ο βασιλιάς των μελιών, εξαιτίας της άριστης ποιότητάς του. Ένα από τα καλύτερα δείγματα ελληνικού θυμαρίσιου μελιού προέρχεται από τα χέρια του Αντώνη Παπαγιαννάκη. Μελισσοκόμος με έδρα το Πολεμάρχι, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης των Χανίων, τα τελευταία 22 χρόνια διοχετεύει την τοπική -και όχι μόνο- αγορά με μία από τις πιο φίνες ποικιλίες μελιού. Μία φορά κάθε χρόνο ,τον Αύγουστο, αξιοποιώντας το θυμάρι από το ακρωτήρι Σπάθα, προκύπτει ένα ξεχωριστό προϊόν τόσο από θρεπτικής άποψης όσο και από πλευράς διάθεσης στην αγορά.

Η ειδοποιός διαφορά του Αντώνη Παπαγιαννάκη από την πλειονότητα των μελισσοκόμων έγκειται στην προσήλωσή του στις αρχές του εναλλακτικού και αλληλέγγυου εμπορίου. Συμμετέχοντας ο ίδιος σε συλλογικότητες, που αγωνίζονται ενάντια στους μεσάζοντες και την κυριαρχία των κανόνων των πολυεθνικών εταιρειών, επιδιώκει ευνοϊκότερες συνθήκες για όλους τους εγχώριους παραγωγούς. Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά «βασικός στόχος αυτών των κινήσεων είναι η άμεση επαφή παραγωγού και καταναλωτή». Ως μελισσοκόμος ελέγχει απόλυτα την παραγωγή και διάθεση του μελιού της μικρής μονάδας του, χωρίς την παραμικρή μεσολάβηση τρίτων.

Κατά την κύρια συλλογή του νέκταρος από το μελισσοσμήνος στις αρχές του καλοκαιριού, είναι αρχή του εν λόγω μελισσοκόμου η μη παρέμβαση επί της διαδικασίας της συλλογής. Ως αποτέλεσμα, το παραγόμενο μέλι έχει τη συγκεκριμένη υψηλή ποιότητα χωρίς καμία νοθεία.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά και η θρεπτική αξία του θυμαρίσιου μελιού κάνουν την παραπάνω προσπάθεια διπλά σημαντική. Το μέλι αυτό διαθέτει τονωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες ενώ ιατρικές μελέτες έχουν δείξει πως μία μικρή ποσότητα μελιού βοηθά το ανθρώπινο στομάχι να διασπάσει κάθε είδους τροφή. Σύμφωνα με την προαιώνια προτροπή του Ιπποκράτη το καλύτερο πρωινό «λιπαντικό» του οργανισμού είναι το υδρόμελο, χλιαρό νερό μαζί με μία-δύο κουταλιές μέλι. Αποτελεί βάλσαμο για τις στομαχικές ενοχλήσεις ενώ εξασφαλίζει αρκετές ώρες ευφορίας. Άλλωστε η μακροβιότητα διάσημων μελισσοκόμων, που κυμαίνεται μεταξύ 80 και 90 ετών, συνιστά την πιο ισχυρή απόδειξη για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού!

 

Αντώνης Παπαγιαννάκης

Περιοχή: Πολεμάρχι, Χανιά, Κρήτη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 28240 23555

E-mail: a33pap@gmail.com

ρεπορτάζ: Δημήτρης Μπούτος

Του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Πηγή: protagon.gr