Μια νέα διεθνής συμφωνία σχετικά με τη διαχείριση και την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις, δηλώνει ισχυρός διεθνής οργανισμός ενέργειας. Ένα χρόνο μετά το κλείσιμο του αντιδραστήρα της Fukushima της Ιαπωνίας, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας (ΠΣΕ) – τα μέλη του οποίου περιλαμβάνουν πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας σε όλο τον κόσμο – δήλωσε ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή και θα πρέπει να είναι ένα επείγον θέμα. «Η παγκόσμια πυρηνική ενέργεια είναι ένα από τα σπάνια θέματα για τα οποία μια διεθνής συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί με ένα λογικό επίπεδο προσπαθειών- η ανάγκη για δράση είναι επείγουσα, και είναι η κατάλληλη στιγμή», αποκάλυψε η έκθεσή της.

«Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά στη βελτίωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης στον πυρηνικό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη για δράση. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το κοινό για θέματα που σχετίζονται με πυρηνικές τεχνολογίες παραγωγής, ασφάλεια, κόστος, οφέλη και κινδύνους».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ενέργειας διαπίστωσε επίσης ότι η πυρηνική ενέργεια εξακολουθεί να είναι μια δημοφιλής επιλογή όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθορίζουν τις μελλοντικές προτεραιότητές τους, παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια των αντιδραστήρων μετά την καταστροφή της Fukushima τον περασμένο Μάρτιο.

Αν και πολλές χώρες έχουν διακόψει τις εργασίες τους στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, και μερικές – όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία – έχουν αποσυρθεί εντελώς, μελέτη του ΠΣΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ώθηση για πυρηνική ανάπτυξη σε βασικές περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου θα συνεχιστεί.

Ο Christoph Frei, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, δήλωσε: «Η πυρηνική αναγέννηση συνεχίζεται. Όμως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ενημερώνεται το κοινό, και να υπάρχει περισσότερη συζήτηση γύρω από τις διαδικασίες ασφάλειας. Η ασφάλεια δεν θα πρέπει να είναι ένα θέμα ανταγωνισμού – πρέπει να είναι κάτι για το οποίο οι εταιρείες συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν ότι όλοι θα χρησιμοποιούν τις βέλτιστες πρακτικές».

Μελέτη του ΠΣΕ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες χώρες δεν είχαν μειώσει σημαντικά τα σχέδιά τους για νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες, και ότι το 60 εργοστάσια βρίσκονταν ακόμη υπό κατασκευή. «Πολύ λίγα πράγματα έχουν αλλάξει μετά την Fukushima, ειδικά σε μη μέλη του ΟΟΣΑ [τις αναπτυσσόμενες χώρες], όσον αφορά στη μελλοντική χρήση της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», ήταν η ετυμηγορία της έκθεσης.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς, επισημαίνοντας ότι οι προτεινόμενοι νέοι αντιδραστήρες μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να αποδώσουν καρπούς, και ότι, ενώ τα σχέδια των χωρών για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών μπορεί να παραμείνουν προς όφελος της τεχνολογίας σε χαρτί, αυτό απέχει πολύ από την εγγύηση ότι τα σχέδια θα πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα.

Ο Steve Thomas, καθηγητής ενεργειακών μελετών στο Πανεπιστήμιο του Greenwich, δήλωσε την Τετάρτη ότι ενώ ξεκίνησε η κατασκευή 38 νέων αντιδραστήρων μεταξύ 2008 και 2010, μεταξύ 2011 και 2012 άρχισε η κατασκευή μόνο για δύο. Είπε ότι οι εκτιμήσεις από την πυρηνική βιομηχανία περισσότερο από μία δεκαετία πριν ότι η πυρηνική ενέργεια θα κοστίσει περίπου $ 1.000 / KW για την κατασκευή τώρα έχουν αναθεωρηθεί σε περίπου 6.000 δολάρια.

Ο Mycle Schneider, σύμβουλος πυρηνικής ενέργειας μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από την Ομάδα των Πρασίνων / κόμματος EFA στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της Fukushima στην πυρηνική βιομηχανία ένα χρόνο μετά, είπε ότι υπήρξε «δραματική πτώση» από τη δεκαετία του 1980 στον αριθμό των πυρηνικών σταθμών σε όλο τον κόσμο. Ο Keith Baverstock, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας, προσέθεσε ότι τα τρία μεγάλα παραδείγματα πυρηνικών ατυχημάτων – Three Mile Island, Chernobyl και Fukushima- έδειξαν ότι η πυρηνική ενέργεια ήταν «πολύ επικίνδυνη και πολύ επιρρεπής στα ατυχήματα».

Η Connie Hedegaard, επικεφαλής του κλίματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε ότι το κόστος της πυρηνικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά το συμβάν της Fukushima. «Είμαι βέβαιη ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει πέσει σε τιμή, λόγω της επιπλέον ασφάλειας».

Αλλά το ΠΣΕ είπε ότι ήταν απαραίτητη μια δημόσια συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια για να συμπεριλάβει το ζήτημα του κατά πόσο η ασφάλεια και ο τρόπος διακυβέρνησης θα μπορούσαν να συντονιστούν σε διεθνές επίπεδο. Ο Pierre Gadonneix, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας, δήλωσε: «Είναι σαφές από την έκθεση ότι η πυρηνική ενέργεια θα διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεδομένου ότι η πυρηνική ασφάλεια και η διαφάνεια συνεχώς ενισχύονται. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τους ηγέτες του κόσμου μας να προωθήσουν μια συναινετική λύση στο ζήτημα αυτό και να αποδείξουν έτσι ότι η πραγματική διεθνής διακυβέρνηση, όπου οι αναδυόμενες οικονομίες συμμετέχουν πλήρως, μπορεί να είναι επιτυχής».

Πηγή : euractiv.gr