Το ΠΑΣΟΚ, χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ήταν εκεί, ενωμένο και δυνατό. Τουλάχιστον, έτσι υποστήριξαν όλα τα μέλη και η βασική τριάδα των ομιλητών της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Δέκα και μισή, υποτίθεται, θα ξεκινούσαν οι εργασίες της Συνδιάσκεψης, μια πάρα πέντε το μεσημέρι ανέβηκε στο βήμα Μ. Καρχιμάκης. Στις δύο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παίρνει το λόγο χειροκροτούμενος με ενθουσιασμό. Κάποιες κυρίες σκουπίζουν τα δάκρυα από τα βουρκωμένα μάτια τους.

Για πρώτη φορά στη αίθουσα επικρατεί απόλυτη ησυχία. Το μεγαλύτερο και θερμότερο χειροκρότημα των μελών του ΠΑΣΟΚ, αρχίζει όταν ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως έχει μετανιώσει που δεν ζήτησε νωρίτερα δημοψήφισμα. Στο τέλος της ομιλίας του, οι ίδιες κυρίες δακρύζουν πάλι, πολλοί ξεκινούν το σύνθημα περί ενωμένου ΠΑΣΟΚ, και όλοι χειροκροτούν με πάθος.

Λίγο μετά, στο βήμα ανεβαίνει ο Π. Κουκουλόπουλος. Οι περισσότεροι, βγαίνουν να καπνίσουν έξω από την αίθουσα. Η ομιλία του Π. Κουκουλόπουλου φτάνει προς το τέλος της. Το γιαούρτι που πετά στον Ευ. Βενιζέλο ο υπέργηρος με την πατερίτσα, ο οποίος αντιμετωπίζεται αισχρά από τους άνδρες ασφαλείας του Ευ. Βενιζέλου και σώνεται χάρη στην επέμβαση του Α. Κακλαμάνη, παγώνει τους πάντες.

Ο υπ. Οικονομικών αποχωρεί για να αλλάξει πουκάμισο. Στις πέντε το απόγευμα, ο Ευ. Βενιζέλος επιστρέφει στην αίθουσα. Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ξεκινούν και πάλι το σύνθημα περί ενωμένου ΠΑΣΟΚ. Μετά από δέκα λεπτά ο υπ. Οικονομικών παίρνει το λόγο. Οι αστυνομικοί της συνοδείας του τσεκάρουν συνεχώς τον χώρο. Στα πρόσωπα τους έχουν ζωγραφισμένη τη γνωστή παροιμία με το χυλό και το γιαούρτι. Δυνατό και ενθουσιώδες χειροκρότημα στο τέλος της ομιλίας του, με τους υποστηρικτές του να φωνάζουν το σύνθημα “Βαγγέλη μαζί, στη νέα εποχή”.

Έξι και δέκα, είναι η σειρά του Χρ. Παπουτσή. Κάποια στιγμή, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρεται στο έργο και την προσφορά των Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου. Ο κόσμος ανταποκρίνεται με πάθος. “Ανδρέα ζεις, εσύ μας οδηγείς” ακούγεται στην αίθουσα και αμέσως μετά το “Χρήστο γερά – γερά και πάντα Αριστερά” από τους υποστηρικτές του.

Όταν ο Χρ. Παπουτσής ανακοινώνει επίσημα την υποψηφιότητα του, πολλοί χειροκροτούν και το νέο σύνθημα που ακούγεται είναι “οι νέοι μαζί, με Χρήστο Παπουτσή”. Η ομιλία του πρώην υπουργού έχει τελειώσει. Τα μέλη του κόμματος συζητούν, εντός και εκτός αίθουσας, για το σημερινό πρωινό. “Εννιά και μισή, όλοι εδώ” ακούω από διάφορα πηγαδάκια φεύγοντας.

Ελπίζω μόνο, να μην εννοούν σε ώρα ΠΑΣΟΚ, όπως και χτες.

Tου Νίκου Κακαρίκα

Πηγή: protagon.gr