Η Noble Energy απαντά στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που κάνουν λόγο για “υποβάθμιση” του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο κυπριακό Οικόπεδο 12 δίνοντας στην δημοσιότητα νέα στοιχεία και επιβεβαιώνοντας παλαιότερες εκτιμήσεις της που “μιλούν” για 7 τρις, κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην “Αφροδίτη”.

Η εταιρεία συμβούλων με έδρα το Τέξας Netherland Sewell (NSAI) έδωσε προ ολίγων ημερών ως “μέγιστη δυνατή απόδοση τα 5,1 τρισ. κ. π. φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 12”, πράγμα όμως που η Noble Energy σήμερα αμφισβητεί.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “οι προβλέψεις της NSAI είναι συμβατές με τις δικές μας εκτιμήσεις της 28ης Δεκεμβρίου 2011 όταν έγινε λόγος για 5 έως 8 τρις. κ. π. φυσικού αερίου στην περιοχή”.

Και αυτό διότι τα πρόσφατα αποτελέσματα της NSAI έγιναν βάσει διαφορετικής μεθόδου καταμέτρησης των αποθεμάτων του κοιτάσματος με αποτέλεσμα οι αριθμοί της NSAI να διαφέρουν μεν από εκείνους της Noble Energy η οποία χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο για να εκτιμήσει το μέγεθος του κοιτάσματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το “Οικόπεδο 12” είναι “φτωχότερο”.

“Και οι δύο τρόποι είναι απολύτως θεμιτοί για τον χαρακτηρισμό ενός κοιτάσματος” υπογραμμίζει η Noble Energy, απλώς, όπως σημαιώνεται, εκείνος που υιοθετεί η εταιρεία είναι γενικώς πιο αποδεκτός στον κλάδο.

Επισημαίνει, δε, τέλος, πως επιβεβαιώνει όλα τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχει κοινοποιήσει και πως εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με την κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου και οι δύο πλευρές να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη.

Πηγή: energypress.gr