Κάποιοι από εμάς, όταν ήμασταν παιδιά, φορούσαμε στους ώμους μας τα σιδερωμένα τραπεζομάντηλα της μαμάς μας και βγαίναμε στους δρόμους της γειτονιάς , έτοιμοι να προστατεύσουμε τους αδύνατους και να αποδώσουμε δικαιοσύνη καταδιώκοντας επίδοξους (ανύπαρκτους) ληστές αδύναμων γέρων και βάζοντάς τα με το υπέρτατο κακό που στο μυαλό μας μπορεί να είχε την εικόνα ενός αδίστακτου εγκληματία ή εξωγήινου, του Darth Vader ή και του ίδιου του Godzilla .

Αυτά είχε στο μυαλό του και ακόμη περισσότερα, ο ταλαντούχος δημιουργός κόμικς, Mark Millar (Wanted, Ultimate Avengers), όταν το 2008 συνέλαβε την ιδέα για το Kick-Ass. Μετά την τρελή επιτυχία της εικονογραφημένης σειράς , όπως ήταν αναμενόμενο, ακολούθησε η κινηματογραφική μεταφορά της.

Σκηνοθέτης ανέλαβε ο βρετανός Matthew Vaughn. Παραγωγός των ταινιών του κουμπάρου του, Guy Ritchie, σύζυγος της Claudia Schiffer (!) και σκηνοθέτης ταινιών όπως το noir Layer Cake -2004 (εισιτήριο του Daniel Craig για το ρόλο του Bond), το Stardust -2007 και το υπέρ-επιτυχημένο Χ-Men: Η Πρώτη γενιά -2011 .

Η ιστορία με δυο λόγια: Ο Dave Lizewski είναι ένας ντροπαλός έφηβος, λάτρης των κόμικς και των ιστοριών με σούπερ ήρωες. Αποζητώντας την προσοχή και την αποδοχή του περιβάλλοντός του αλλά και του κοριτσιού με το οποίο είναι ερωτευμένος και αναρωτώμενος γιατί να μην υπάρχουν σούπερ ήρωες στην πραγματική ζωή, αποφασίζει -χωρίς να διαθέτει ούτε φυσικές, ούτε επίκτητες υπέρ-δυνάμεις -να παραγγείλει μια πράσινη στολή κατάδυσης (!) από το internet και να μεταμφιεστεί σε σούπερ ήρωας ο ίδιος. Σύντομα θα μπλέξει σε μεγαλύτερες περιπέτειες απ’ όσες φανταζόταν, θα πάθει ένα ατύχημα που θα του αφήσει ένα μάλλον “βολικό” κουσούρι, θα συναντήσει έναν άξιο αντίπαλο και δυο απροσδόκητους συμμάχους.

Σίγουρα μια από τις πιο κουφές, ανατρεπτικές και αμφιλεγόμενες ταινίες που έχετε δει ποτέ, με τους πιο αξιαγάπητους χαρακτήρες αλλά και στα όρια της πολιτικής ορθότητας -για άλλους τα ξεπερνά, που παίζει με το συγκεκριμένο είδος των ταινιών της MARVEL και δε να σταματά να αυτοϋπονομεύεται .

Πολύ καλός ο βρετανός Aaron Johnson στο ρόλο του Kick-Ass και ακόμη καλύτερος ο Nicolas Cage ως ο κάτι σαν Batman, Big Daddy . Την παράσταση όμως κλέβει η 13χρονη Chloe Grace Moretz -την είδαμε φέτος στο Hugo- στο ρόλο της 11χρονης Hit-Girl . Αυτή είναι και η μοναδική πραγματική υπέρ-ηρωίδα της ταινίας . Ο σκηνοθέτης εξήρε την ωριμότητα της μικρής πρωταγωνίστριάς του και μια από τους σεναριογράφους του Kick-Ass όταν ρωτήθηκε για την επιλογή της Moretz και το ρόλο της, απάντησε: “Εμείς απλώς θέλαμε η Hit-Girl να είναι ένας χαρακτήρας που απλώς συνέβη να είναι 11 χρόνων, ακριβώς όπως η Ripley στο Alien μπορούσε να είναι ένας άνδρας, αλλά ο ρόλος έτυχε να δοθεί στη Sigourney Weaver ” (!)

To soundtrack της ταινίας “τα σπάει” ακριβώς όπως και οι χαρακτήρες που παρακολουθούμε στην οθόνη. Ακούμε τα πάντα: Από το “I Love Rock ‘N Roll” της Joan Jett μέχρι το κλασικό “Για μια χούφτα δολάρια” του Ennio Morricone και από το ‘ Stand Up” των The Prodigy, τους Primal Scream, The Dickies και New York Dolls μέχρι τον Elvis Presley και φυσικά το ομώνυμο μουσικό θέμα του Μika.

Μια μαύρη κωμωδία δράσης με αριστοτεχνική σκηνοθεσία που ακολουθεί πιστά το πνεύμα της εικονογραφημένης σειράς και όσον αφορά τη λεκτική και σωματική βία που εμπεριέχει και γι’ αυτό αυστηρά ακατάλληλο για ανήλικους, με πάνω από 15 εκατομμύρια downloads παγκοσμίως (7η στη θέση των ταινιών που έχουν κατεβάσει περισσότερο οι χρήστες του internet) και ήδη cult φαινόμενο, όσοι το έχετε ήδη δει αναμείνατε για το sequel , οι υπόλοιποι ανακαλύψτε το original σε Blu-ray και DVD.

Το Trailer στο YouTube

Από την Λίνα Μπάκου για το Κάθε Μέρα