Έκλεισε στις 10 το βράδυ της Πέμπτης, το βιβλίο των προσφορών, για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για την απομείωση του ελληνικού χρέους (PSI), με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων σε ποσοστό που αγγίζει έως και το 95 % περιλαμβανομένης και της άσκησης δικαιώματος των CACs (ρήτρες συλλογικής δράσης) από το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τους FT, Έλληνας υπουργός φέρεται να δήλωσε νωρίτερα πως «τα νέα θα είναι καλά απόψε».

Σημαντικά κέρδη στα κυριότερα ευρωπαϊκά και το ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω αισιόδοξων μηνυμάτων για μεγάλη ανταπόκριση ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, που η προθεσμία του λήγει απόψε.

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας συμμετοχής ακολουθεί:

  • Στις 8 το πρωί θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση του ποσοστού συμμετοχής.
  • Στις 3 το μεσημέρι θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, δηλαδή των Υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, τα γνωστά CACS ή όχι, δηλαδή αν το κούρεμα γίνει υποχρεωτικό για όλους ή όχι.
  • Αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες, γεγονός πιθανό αν η συμμετοχή κυμανθεί από 75 – 90%, ανοίγει ο δρόμος για πιστωτικό γεγονός (redit default) και πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) περίπου 4 δισ. ευρώ.
  • Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη στις 17:30 θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο για να εξετάσει όλα τα δεδομένα.
  • Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των παλαιών με τα νέα ομόλογα
  • Στις 15 Μαρτίου συνεδριάζει το ΔΝΤ για να αποφασίσει το μέγεθος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο της Ελλάδας
  • Στις 27-29 Μαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους αλλοδαπού δικαίου για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI
  • 11 Απριλίου αναμένεται να γίνει η ανταλλαγή αυτών των ομολόγων.

Ως σημαντικό στοιχείο του νέου οικονομικού προγράμματος της χώρας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την επιθυμητή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη της μέγιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προγράμματος, καθώς ένα περιορισμένο ποσοστό συμμετοχής ιδιωτών θα έχει επιπτώσεις στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας και κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε δε μυωπική και παράλογη, τη στάση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων που είπαν όχι στο κούρεμα. Μεταξύ αυτών των ταμείων τα 3 μεγαλύτερα είναι των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δημοσιογράφων.

«Το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, χωρίς εκπλήξεις» φέρεται να δήλωσε στο υπουργικό ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος καυτηρίασε την απόφαση των πέντε ασφαλιστικών ταμείων να μην συμμετάσχουν στο κούρεμα κάνοντας λόγο για μικροπολιτική απόφαση.

Λάθος χαρακτήρισε την άρνηση κάποιων ασφαλιστικών ταμείων να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ο Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς, όπως είπε, έτσι δεν διασφαλίζουν την περιούσια τους.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο το απόγευμα για να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το PSI.

Θετικά τα μηνύματα από το εξωτερικό

Από την πλευρά του o επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει την έκβαση του ελληνικού Psi, ενώ ερωτηθείς γιατί η ευρωτράπεζα δεν συμμετείχε τόνισε ότι αγόραζε ομόλογα με στόχο την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και όχι για κερδοσκοπικούς σκοπούς.

Την αισιοδοξία του για υψηλό ποσοστό συμμετοχής στο PSI εξέφρασε ο Τσαρλς Νταλάρα από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, IIF, ωστόσο επισήμανε ότι δύσκολα θα προσεγγίσει το 90%.

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της μέσα το επόμενο έτος», εκτίμησε ο σύμβουλος της Άνκελα Μέρκελ, Πέτερ Μπόφινγκερ.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg τόνισε ότι το χρέος θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI και γι αυτό το λόγο οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται το κούρεμα των οφειλόμενων προς τους επίσημους ομολογιούχους.

Στο μεταξύ, στα 18 δισ. ευρώ εκτιμάται η συνεισφορά του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σήμερα ο εκπρόσωπος του ταμείου Τζέρι Ράις η συνεδρίαση του ταμείου για τη νέα δανειακή σύμβαση ορίστηκε για τις 15 Μαρτίου.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την ίδια μέρα θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ, αισιοδοξία για επιτυχή κατάληξη της συμφωνίας ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων με τον ιδιωτικό τομέα, επικρατεί στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ παράλληλα εντείνονται και οι πιέσεις προς τους ομολογιούχους για μαζική συμμετοχή.

Πηγή: skai.gr