Για διάτρητο σύστημα συνταξιδοτήσεων έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Κάποιοι εισέπρατταν μαϊμού συντάξεις για δύο δεκαετίες» τόνισε χαρακτηριστικά. «Έχουμε διακόψει 40.000 μαϊμού συντάξεις μετά την απογραφή. Στον ΟΓΑ 8.500 συντάξεις ήταν μαϊμού. Θα ζητήσουμε τα λεφτά πίσω, έχουμε στείλει πολλούς φακέλους στις δικαστικές αρχές δεν είναι εύκολη διαδικασία. Εξοικονομείται 405 εκατ. ευρώ ετησίως από τις διακοπές. Πρόσθεσε ότι διακόπηκαν και επιδόματα του ΟΓΑ με 21.000 ανθρώπους που δεν τα δικαιούνταν. «Το σύστημα ήταν διάτρητο» επισήμανε.

Ένα ποσό 11 δισ. ευρώ θα χάσουν τα ταμεία από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων πρόσθεσε για το PSI. O κ. Κουτρουμάνης είπε ότι υπάρχει ρύθμιση για να καλυφτούν οι απώλειες με τρία ταμεία να συμμετέχουν στο κούρεμα, σήμερα συνεδριάζουν οι διοικήσεις οι των υπολοίπων.

«Αν σήμερα τα ταμεία ρευστοποιούσαν τα ομόλογα (που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους) θα εισέπρατταν μόλις το 25% με 30% της ονομαστικής τους αξίας σημείωσε. Τα τελευταία 10 – 11 χρόνια δόθηκαν 148 δισ. ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες τους» τόνισε.

«Όλα για τα ταμεία θα κριθούν από το πώς θα πάνε τα πράγματα στην πραγματική οικονομία και το επίπεδο της ανεργίας. Αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση το 2013 θα έχουμε προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία (…) το κλίμα τους τελευταίους μήνες ήταν αρνητικότατο» υπογράμμισε.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι υπήρχε το σενάριο μείωσης των κύριων συντάξεων στο τραπέζι στις συνομιλίες με την τρόικα, ενώ δήλωσε ότι σε ορισμένα ταμεία υπάρχει ένα επίπεδο συντάξεων που δεν τις αντέχουν πλέον.

Εξήγγειλε νέα μέτρα από τον Απρίλιο νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Για τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών με την διακοπή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι είναι απαράδεκτη η επιλογή και οι πρακτική που ακολουθούν.

«Το ΙΚΑ δεν χρωστάει πληρώνει με απόλυτη συνέπεια, ο ΟΓΑ δεν χρωστάει, ο ΟΑΕΕ δεν χρωστάει, ο ΟΠΑΔ χρωστάει τα παλαιοτέρα μέχρι τέλους Μαρτίου θα υπάρξει ρύθμιση, Παράνομη και αντικοινωνική η στάση τους να μη δίνουν το φάρμακο στον ασφαλισμένο, θα πάρουμε κάθε μέτρο για να προστατέψουμε τους ασφαλισμένους» τόνισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης αποζημιώσεων, ενώ για το θέμα του 13ου και 14ου μισθού δήλωσε ότι έκλεισε στην τελευταία διαπραγμάτευση.

Πηγή: skai.gr