Στο Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στρέφονται οι δικηγορικοί σύλλογοι Αθηνών και Καλαμάτας μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας – και αυτό αναμένεται να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες- προκειμένου να αποδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του “μνημονιακού” μέτρου που επιβάλει την καταβολή του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η ΔΕΗ δεν δικαούται να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το «χαράτσι». Το τέλος, ωστόσο, κρίθηκε συνταγματικό γιατί δεν θα εισπράττεται σε μόνιμη βάση αλλά έχει παροδικό χαρακτήρα.

Δεδομένου, όμως, ότι το “χαράτσι” μέσω της ΔΕΗ για να είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα θα πρέπει να είναι έκτακτο και μικρής διάρκειας η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται τον νέο φόρο που θα το αντικαταστήσει από το 2013.

Συνεπώς, το οικονομικό επιτελείο προς αναζήτηση περίπου 2,3 δισ. ευρώ, μελετά την ενοποίηση φόρων που αφορούν στα ακίνητα.

Μία εκδοχή θέλει την μείωση ή και την κατάργηση του αφορολόγητου των 200.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία, αλλά και την επιβολή φόρου στα αγροτεμάχια, τους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις ασχέτως εάν βρίσκονται εντός ή εκτός σχεδίου, ενώ ο νέος φόρος αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Πηγή: energypress.gr