«Καρέ» βαρύτατων κακουργημάτων σε βάρος του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ζητεί να απαγγελθούν με πόρισμα-καταπέλτη που έστειλε προς τον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος «έκανε φύλλο και φτερό» την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ της Proton Bank την περίοδο που ο ίδιος ήταν πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, προς εταιρίες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.

Η εξέλιξη αυτή, την οποία προσπάθησε να αποτρέψει κατ΄ επανάληψη ο επιχειρηματίας είτε επιστρέφοντας αρχικά ένα ποσό της τάξης των 51 εκατομμυρίων ευρώ, είτε διαπραγματευόμενος εις μάτην με την τράπεζα την επιστροφή μεγαλύτερων ποσών, ουσιαστικά αποτελεί την αφετηρία μιας πολύπλοκης και δυσάρεστης για αυτόν ποινικής διαδικασίας στην οποία θα βρεθεί κατηγορούμενος για 4 κακουργήματα.

Στο πόρισμα των 110 σελίδων που συνέταξε ο (εξπέρ σε τραπεζικά ζητήματα, όπως λένε ανώτερες πηγές) εισαγγελέας Δραγάτσης, ζητείται:

-Η άσκηση ποινικής δίωξης για συνολικά 28 άτομα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

-Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, 4 εκτελεστικά μέλη του ΔΣ της τράπεζας και της επιτροπής πιστοδοτήσεων της Proton Bank, και 15 ιδιοκτήτες εταιρειών που πήραν τα επίμαχα δάνεια 701 εκατομμυρίων (μεταξύ των οποίων και ο στενός του συνεργάτης Π. Κυριακίδης) για εγκληματική οργάνωση, απάτη από κοινού σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου με 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Επιπλέον ο κ. Λαυρεντιάδης κσι 2 ακόμη άτομα ζητείται να διωχθούν για υπεξαίρεση 54 εκατομμυρίων ευρώ.

-Μόνο για το αδίκημα της «άμεσης συνέργειας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» ζητείται να διωχθούν 6 πρόσωπα, υπάλληλοι της εταιρίας ALAPIS. Δεν ζητείται να απαγγελθεί κατηγορία σε βάρος ιδιοκτήτη εταιρίας που είχε λάβει δάνειο 19,5 εκατομμυρίων ευρώ και το εξόφλησε άμεσα.

Διαχωρίστηκε η δικογραφία και η έρευνα για την εταιρεία Vosivon, με εκπρόσωπο τον επιχειρηματία Μπ. Βωβό και 5 ακόμα άτομα, αφού η πρόταση του εισαγγελέα είναι να διαβαστεί στον εισαγγελέα Εφετών για υπόνοιες “χειραγώγησης μετοχών”. Μάλιστα, εισαγγελικές πηγές ανέφεραν πώς η συγκεκριμένη εταιρεία δεν συνδέεται πουθενά με την υπόθεση Λαυρεντιάδη.

«Αποδεσμεύστε τα 160 και φέρνω λεφτά»

Η έρευνα ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο εισαγγελέας Δραγάτσης κατάφερε με το προϊόν της ερευνάς του και με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διανύουμε για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά να επιστρέψει συνολικά 51 εκατομμύρια προ μηνών και να δεσμεύσει 160 εκατομμύρια σε λογαριασμούς του επιχειρηματία στην Ελβετία, κάτι που προ της έρευνας Δραγάτση εμφανιζόταν από εισαγγελικές πηγές περίπου ως Ηράκλειος άθλος…

Η ιστορία όμως είχε δεκάδες παλινδρομήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή, αφού προχθές οι εκπρόσωποι του επιχειρηματία διαβεβαίωσαν πώς θα επιστρέψουν 74 εκατομμύρια ευρώ και με εγγυητικές θα ανέβαζαν το ποσό στα 100 εκατομμύρια. Ζήτησαν όμως σύμφωνα με πληροφορίες να αποδεσμευθούν τα 160 εκατομμύρια στην Ελβετία, γεγονός που όπως φαίνεται δεν αποδέχτηκε η εισαγγελία.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι αναφορές που φέρεται κατά πληροφορίες να κάνει ο εισαγγελέας στο πόρισμα του για το πώς «στήθηκε η όλη ιστορία». Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2010 όταν καμία τράπεζα δεν έδινε δάνεια. Σύμφωνα με το πόρισμα τότε , σε αυτό το υφεσιακό περιβάλλον , έγγραφο της Ντόιτσε Μπανκ μιλούσε για υπέρμετρο δανεισμό της ALAPIS, ο οποίος από τον Δεκέμβρη του 2007 ξεκινούσε με 640 εκατομμύρια και μέχρι το 2009 κατέληγε πάνω από 1 δις. ευρώ (προστέθηκαν δηλαδή άλλα 400 εκατομμύρια). Σε αυτή τη συγκυρία, σύμφωνα με το πόρισμα, ο κ. Λαυρεντιάδης επέλεξε να αγοράσει το 31% της Proton Bank, φέρνοντας εκεί πρόσωπα της εμπιστοσύνης του που «δεν είχαν άμεση σχέση με το τραπεζικό αντικείμενο».

«Η Αγελάδα που θα αρμεχθεί»

Κατά το πόρισμα , ο επιχειρηματίας φέρεται να προσπάθησε να «ξεπεράσει» το τραπεζικό σύστημα εκ των έσω και να δανειστεί χρήματα χωρίς να φαίνεται ότι δανείζεται ο όμιλός του. “H Proton ήταν η αγελάδα που έπρεπε να αρμεχθεί”, ήταν η σκληρή φράση που χρησιμοποίησε εισαγγελική πηγή. Μάλιστα εισαγγελικές πηγές επισήμαιναν πώς ακόμη η τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς απελευθερώθηκαν δάνεια ώστε νααγοραστεί το ποσοστό της Proton. Οι πληροφορίες αναφέρουν πώς στο πόρισμα γίνεται επισταμένως λόγος για «μαγειρεμένα στοιχεία» προς την Τράπεζα της Ελλάδος ώστε να επιτευχθεί και να εγκριθεί ο δανεισμός των εταιριών “ενδιαφέροντος Λαυρεντιάδη”, πώς τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ για να πείσουν τα μη εκτελεστικά να υπογράψουν τα δάνεια εμφάνιζαν «εικονικές καταστάσεις» και πίεζαν τις διευθύνσεις της τράπεζας <<όλα να γίνουν πολύ σύντομα. Ως χαρακτηριστικό αναφέρεται πως υποβλήθηκε αίτημα δανείου από εταιρία στις 7 Ιουνίου και δόθηκε στις 9 του ίδιου μήνα σπάζοντας κάθε ρεκόρ Γκίνες!!! Ενδεικτικό επίσης , κατά τις εισαγγελικές πηγές, το γεγονός ότι «χορηγούνταν δάνεια ακόμα και όταν ολοκλήρωνε το πόρισμα ελέγχου η Τράπεζα της Ελλάδας».

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, θέλοντας να καταδείξουν τη σχέση του κ. Λαυρεντιάδη με τις εταιρίες που έπαιρναν τα δάνεια, πώς πολλές από αυτές βρίσκονται πλέον υπό τη σκέπη του με την επωνυμία ομίλου “MIDEAS”. Για όλα αυτά βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει ο αντίλογος του γνωστού επιχειρηματία, όπως και η απόδειξη τους ενώπιον των δικαστικών αρχών που αποφασίσουν τελεσίδικα περί της ενοχής του ή της αθωότητάς του.

Πηγή: capital.gr