Οι ευρωπαίοι πολίτες που ζουν σε χώρες της ΕΕ (εκτός της δικής τους) θα μπορούν να επιλέγουν ποια νομοθεσία θα εφαρμόζεται όταν οι κληρονόμοι τους εγείρουν ζητήματα κληρονομιάς, προλαμβάνοντας έτσι αποτελεσματικά πιθανόν νομικές διαφορές μεταξύ των δικαστηρίων.Η νομοθεσία αποτελεί μεγάλη πρόοδο για τους Ευρωπαίους πολίτες, είπε ο γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Kurt Lechner, εισηγητής και της έκθεσης, που υιοθετήθηκε ομόφωνα από την επιτροπή νομικών υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αφού εκείνος που αφήνει περιουσία θα μπορεί να ασκήσει την ελευθερία του αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εκχωρηθεί η περιουσία αυτή. Αυτό σημαίνει και μια τεράστια απλοποίηση για τους κληρονόμους του», είπε ο Kurt Lechner

Με λίγα λόγια, οι πολίτες που ζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ θα μπορούν να δηλώσουν στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Διαδοχής ποιο εθνικό σύστημα θέλουν να υπαγάγουν την κληρονομιά τους προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των κληρονόμων τους, όπως και άλλων μερών, όπως οι πιστωτές.

Για παράδειγμα, μια ιταλίδα παντρεμένη με έναν βρετανό, που ζουν στο Βέλγιο θα έχουν την επιλογή να επιλέξουν εάν η κληρονομιά τους θα περάσει στους δικαιούχους βάσει της ιταλικής ή βελγικής νομοθεσίας, αποφεύγοντας τις νομικές διαφορές δικαιοδοσίας.

Η χρήση του πιστοποιητικού δεν είναι υποχρεωτική. Εάν αυτός που πεθαίνει δεν έχει συντάξει κάποια διαθήκη ή συμπληρώσει το πιστοποιητικό, οι δικαιούχοι της κληρονομιάς του θα υπαχθούν στο δίκαιο του κράτους μέλους όπου αυτός/ή είχε μόνιμη κατοικία.

Ο νέος νόμος επηρεάζει εκατομμύρια πολίτες. Το 2010 περισσότερα από 12 εκ άτομα έζησαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, μια αύξηση 3εκ συγκριτικά με το 2005.

Πηγή: euractiv.gr