Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, που δρούσε τα τελευταία δυο και πλέον χρόνια και εμπλέκεται σε μεγάλη υπόθεση κακουργηματικής απάτης, σε βάρος εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Με τη μέθοδο των εικονικών παραγγελιών, για αναβαθμίσεις – επιδοτήσεις συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας, διοχέτευαν παράνομα στην αγορά συσκευές κινητής τηλεφωνίας, αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στην υπόθεση εμπλέκονται (19) τουλάχιστον ημεδαποί-μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας εννέα (9) άτομα, ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται περιλαμβάνει δέκα (10) ακόμα συνεργούς τους.

Ειδικότερα, από την αστυνομική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι 41χρονη υπάλληλος της εταιρίας, συγκρότησε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση της εταιρείας, έχοντας η ίδια ηγετικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενη τη θέση της στην εταιρεία, «αλίευε» προσωπικά δεδομένα υπαρκτών μεν εταιρικών πελατών, οι οποίοι όμως ήταν ανενεργοί ή δεν δικαιούνταν επιδότηση, σύμφωνα με την εφαρμοζόμενη πολιτική της εταιρείας. Στις περιπτώσεις αυτές καταχωρούσε ηλεκτρονικά εικονικές παραγγελίες τηλεφωνικών συσκευών, υψηλής αγοραστικής αξίας, τεχνολογίας και εμπορευσιμότητας (Smart-phones), με επιδότηση ίση με το 100% της αξίας της συσκευής.

Ακολούθως, κατεύθυνε την παράδοση των συσκευών προς τα μέλη της οργάνωσης, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται (ή εργάζονταν κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα) ή διατηρούν καταστήματα πώλησης ειδών τηλεφωνίας, με αντίστοιχες ιστοσελίδες, στις οποίες διαφημίζονται και διατίθενται προς πώληση τέτοιες συσκευές.

Με τη μέθοδο αυτή διοχετεύθηκαν παράνομα στην αγορά (11.261) συσκευές κινητών τηλεφώνων, μέσω καταστημάτων στην Αττική, τη Ρόδο και την Κρήτη, ενώ η ζημιά που προκλήθηκε στην εταιρία ανέρχεται τουλάχιστον στα (3.640.000) ευρώ, χωρίς να προσμετράται το ποσό που αναλογεί στο Φ.Π.Α., μέρος του οποίου είναι και έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

Σε ευρείας κλίμακας επιχείρηση, που διεξήχθη χθες (29-02-2012), στις περιοχές αυτές, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών και σε οικίες εμπλεκομένων ατόμων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

• (50) συσκευές κινητών τηλεφώνων που αποτελούν προϊόν απάτης σε βάρος της εταιρείας,

• εκατοντάδες τιμολόγια διακίνησης των επίμαχων συσκευών

• δύο (2) πιστόλια

• (710.000) ευρώ περίπου σε μετρητά.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Οι κατηγορίες, που βαρύνουν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είναι, κατά περίπτωση, κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν στα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και απάτης με υπολογιστή, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της τοκογλυφίας, της παραβίασης των διατάξεων για τα προσωπικά δεδομένα καθώς και των

διατάξεων για την «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» .