H μετανάστευση αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο όπως είναι λογικό διαφοροποιείται ανάλογα τη χώρα υποδοχής. Γενικότερα είναι πολυσυζητημένο φαινόμενο με πολλά προβλήματα και ελλείψεις και φυσικά με πολλές παρανομίες. Δεν φτάνει μόνο το κράτος να είναι σωστά οργανωμένο και κατάλληλα ενημερωμένο, αν ο μετανάστης δεν μπορεί να ακολουθήσει τη νόμιμη οδό για να φτάσει στην επιθυμητή χώρα λόγω πολλών παραγόντων, οι οποίοι του το αποκλείουν, τότε αναπόφευκτα θα ακολουθήσει την παράνομη οδό και πλέον δεν θα λέγεται μετανάστευση αλλά λαθρομετανάστευση (ένα κοινωνικό φαινόμενο ανεξέλεγκτο).
Οι παράνομες μέθοδοι μετανάστευσης είναι πολλές και κάποιες αρκετά γνωστές, ωστόσο υπάρχει μια η οποία ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια και όπως είναι λογικό είναι και αρκετά ακριβή. Έφτασε στα αυτιά μου τελευταία και η αλήθεια είναι πως με άφησε άφωνη ή μάλλον με οδήγησε να πω για άλλη μια φορά «η απατεωνιά δεν έχει όρια». Για την ακρίβεια αυτή η εξελιγμένη μέθοδος σύμφωνα πάντα με επίσημες πηγές είναι αυτή της «ενοικίασης ή αγοράς» ταξιδιωτικών εγγράφων. Το 10% με 15% των λαθρομεταναστών από τη χώρα μας προς την Ευρώπη δουλεύει και κινείται βάσει αυτής της οδού. Συνήθως οι «παραχωρητές- δανειστές» των ταυτοτήτων δεν και οι πιο αξιόπιστοι και νομοταγής έλληνες  πολίτες και οι επικείμενοι ενοικιαστές είναι ασιατικής καταγωγής.
Δεν πιστεύω πως διαβάζοντας αυτά κανείς δεν αντιλήφθηκε πως αυτό γίνεται έναντι κάποιας χρηματικής απολαβής και μάλιστα υψηλής. Εξ’ ου και το ότι θεωρείται πανάκριβη μέθοδος και πολύ από αυτούς που επιθυμούν να την ακολουθήσουν δουλεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να μαζέψουν τα απαραίτητα χρήματα. Φυσικά, η κουβέντα θα μπορούσε να πάει αλλού, αν εστιάσω στο ότι με τα χρήματα γίνονται τα πάντα τελικά, αλλά θα παραμείνω στο θέμα μου, το οποίο με βρήκε σοκαρισμένη όσον αφορά τη «λαμογιά» που υπάρχει γενικότερα στα κύτταρα ενός ανθρώπινου μυαλού. Το μόνο που χρειάζεται να διαθέτεις εκτός φυσικά από το πολυπόθητο αντίτιμο είναι να διαθέτεις και ένα πρόσωπο που «να μοιάζει» με αυτό  του εκάστοτε διαβατηρίου που θα νοικιάσεις. Τώρα αυτό πως θα γίνει ή πως γίνεται, ιδού ή απορία, αλλά πλέον το ανθρώπινο μυαλό έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που μάλλον κάτι τέτοιο μοιάζει αρκετά εύκολο.
Είναι άξιο απορίας, επίσης, πως γίνεται οι έλεγχοι να  εντείνονται και με τα χρόνια να γίνονται όλο και πιο ενδελεχείς αλλά συνάμα να εντείνονται και οι απατεωνιές και να αυξάνονται οι απατεώνες. Θεωρώ ότι όσο και να αυξηθούν οι προληπτικοί έλεγχοι, πάντα θα υπάρχουν παραθυράκια τα οποία θα εξυπηρετούν τους «λωποδύτες» να διαφεύγουν και να μην έχουν τις απαραίτητες κυρώσεις. Συμπερασματικά λοιπόν, με βάση τα δεδομένα το όνειρο της ευρωπαϊκής νομιμοποίησης μπορεί να γίνει πραγματικότητα με την βοήθεια της τελευταίας εξελιγμένης μεθόδου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι οι παράνομες αυτές μέθοδοι θα εξελίσσονται συνεχώς.