Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται σήμερα ο εφαρμοστικός νόμος για την Υγεία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ΕΣΥ, τη δραστική ουσία και τα γενόσημα. Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα οι νοσοκομειακοί και οι ιδιώτες γιατροί, αντιδρώντας στην ψήφιση του νόμου.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, «μοναδική επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η περικοπή των δαπανών Υγείας με κάθε τρόπο». Για «τερατώδεις ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο για την υγεία με τις οποίες καταργούνται 50 Νοσοκομεία και περικόπτεται το ωρομίσθιο εφημέρευσης κατά 17%» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Με τρίωρη στάση εργασίας από τις 12:00 έως 15:00, συμμετέχει στην κινητοποίηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη πανιατρική συγκέντρωση και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή.

Στο μεταξύ, πρόεδρος του Οργανισμού Ιωάνννης Τούντας ανακοίνωσε την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου ότι τα γενόσημα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη Ελλάδα είναι ασφαλή, αποτελεσματικά και υπό τον έλεγχο του ΕΟΦ.

Πρόσθεσε ότι η χρήση τους είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%.

«Τα γενόσημα μπορεί να είναι μέχρι και 97,5%φθηνότερα σε σχέση με τα πρωτότυπα φάρμακα» είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Πάνος Καναβός, καθηγητής διεθνούς πολιτικής υγείας στο London School of Economics.

Πρόσθεσε ότι η ποιότητα παραμένει η ίδια.

Πηγή: skai.gr