Αναμενόμενη χαρακτήρισε την πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας μας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default – SD) από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Έλαβα γνώση της απόφασης του Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Ελλάδα στη βαθμίδα SD. Αυτή η απόφαση και άλλες αντίστοιχες αποφάσεις είχαν προβλεφθεί και ληφθεί υπ΄ όψιν κατά το σχεδιασμό του PSI (πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους)», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο Γιουνκέρ εκτιμά ότι η συμμετοχή PSI, που άρχισε την Παρασκευή, θα είναι ισχυρή: «Περιμένω ισχυρή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSI και σημειώνω την πρόθεση της S&P να αναβαθμίσει την αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων», επισημαίνει.

Όπως τόνισε από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, η υποβάθμιση «δεν έχει καμία επίπτωση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η όποια επίδρασή της στην ρευστότητα έχει ήδη αντιμετωπιστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετέπειτα από το EFSF».

Παράλληλα, εκτιμά ότι «μετά την ολοκλήρωση του PSI η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να επαναξιολογηθεί προς τα πάνω».

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν εκ νέου την Πέμπτη 1η Μαρτίου οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης για να συζητήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γιουνκέρ.

Πηγή: skai.gr