Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων στεγάζεται σε μισθωμένο κτίριο στην οδό Μητροπόλεως από το 1983. Και αν παλαιότερα το ενοίκιο, λόγω ελλείψεως χώρου ήταν μονόδρομος, από το 2007 και μετά όπου το υπουργείο Παιδείας μεταστεγάστηκε στο Μαρούσι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Η κατάργηση του Οργανισμού θα γίνει στις 31 Μαρτίου, όμως είναι χαρακτηριστικό πως 1.500 τετραγωνικά μέτρα στέγαζαν μόλις 35 υπαλλήλους. Αποτέλεσμα; Με ενοίκιο που ξεπερνάει τα 300.000 ευρώ το χρόνο τα 5 τελευταία έτη το δημόσιο επιβαρύνθηκε περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ.

”Μόνο

Και η σπατάλη δε σταματά εδώ. Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων νοικιάζει αποθήκες στον Ασπρόπυργο, παρότι το 1975 – σύμφωνα με τους υπαλλήλους -, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ είχε δωρίσει ένα οικόπεδο στη Βάρη, προκειμένου εκεί να χτιστούν ιδιόκτητες αποθήκες. Δυστυχώς το οικόπεδο αυτό δεν αξιοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα ο Οργανισμός να νοικιάζει τις συγκεκριμένες αποθήκες στον Ασπρόπυργο με σημερινό μηνιαίο ενοίκιο 70.000 ευρώ.

Ίδια εικόνα και για τον παλαιότερο ασφαλιστικό φορέα, το Ταμείο των Ναυτικών. 18 κτίρια από την ακίνητη περιουσία Του ταμείου, στην πλειοψηφία τους εγκαταλελειμμένα πλέον, μένουν αναξιοποίητα, με χαρακτηριστικότερο ίσως το νεοκλασικό στην οδό Πατησίων, δίπλα από το κτίριο της Υπατίας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη τα τελευταία 3 χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΑΤ, Χρήστο Φωτίου, «το κτίριο αυτό, ειδικά επειδή ήταν το κτίριο που έζησε η Μαρία Κάλλας, θα μπορούσε αξιοποιούμενο να γίνει τουριστικό αξιοθέατο και να αποδίδει στο ταμείο κάποια χρήματα για να μπορούν με τα χρήματα αυτά να δίνουμε κάποια μικρά βοηθήματα στις οικογένειες των φτωχών ναυτικών».

Ένα ακόμα από τα κτίσματα του ΝΑΤ που μένουν αναξιοποίητα είναι και ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα, στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα από το υπουργείο Εξωτερικών. Τρεις όροφοι οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδίδουν στο ταμείο χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το ταμείο Ναυτικών με έσοδα από συνδρομές μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ και δαπάνες που ξεπερνούν το 1,2 δισεκατομμύρια, αντλεί από τον προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ κάθε χρόνο προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασφαλισμένων του.

Και η σπατάλη σε ενοίκια δεν έχει τέλος. Μόνο το Υπουργείο Περιβάλλοντος δαπάνησε το 2010 πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη εξόδων ενοικίων σε 28 μισθωμένα ακίνητα.

Συνολικά το δημόσιο ξόδεψε το 2011 155,77 εκατομμύρια ευρώ, μη αξιοποιώντας τα εκατοντάδες ακίνητα που έχει στη διάθεση του.

Του Αντώνη Αντζολέτου

Πηγή: skai.gr