Μετά το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί και τρίτο πακέτο στήριξης. Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης αν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί και ένα τρίτο πακέτο στήριξης, απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, ωστόσο δεν πρέπει να ξεκινάμε με την υπόθεση ότι ένα τρίτο πρόγραμμα θα χρειαστεί».

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις ορισμένων ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη, εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας: «Δεν βλέπω ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρεοκοπήσει».

Από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωσε ότι με το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κερδίζεται χρόνος. Σημείωσε πάντως ότι «είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι θα συμβεί και ότι «εν μέρει εξαρτάται από τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι Έλληνες» πρόσθεσε.

Η ελληνική κυβέρνηση πάντως αποδύεται σε αγώνα δρόμου για την επιτυχή προώθηση όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, όπως προβλέπονται στη συμφωνία με τους πιστωτές για τη νέα δανειακή σύμβαση. Όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, προκείμενου να παρουσιαστούν στη Συνοδό Κορυφής της 1ης Μαρτίου.

Πρόκειται για την ψήφιση δύο νομοσχεδίων και την έκδοση μιας σειράς εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, που αφορούν, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της μετενέργειας όταν λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις, την κατάργηση της μονιμότητας, το «πάγωμα» των ωριμάνσεων σε όλες τις ιδιωτικές συμβάσεις και την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου για δικηγόρους, ειδικό επιστημονικό προσωπικό, μετακλητούς και εργαζόμενους ορισμένου χρόνου.