Πάνω από 160 στελέχη γερμανικών οικονομικών υπηρεσιών θα μεταβούν στην Ελλάδα σε εθελοντική βάση προκειμένου να ενισχύσουν τον ελληνικό φορολογικό μηχανισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Wirtschafts Woche», που έχει αναρτηθεί στο portal του.

Πολλοί εξ αυτών προέρχονται από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, ο υπουργός Οικονομικών του οποίου, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόγιανς, συγκρίνει τις ανάγκες της Ελλάδας με αυτές της ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του ’90 και υπενθυμίζει ότι ακόμη και οι ανατολικο-Γερμανοί είχαν επιφυλάξεις τότε προς την Δύση. «Στην Ελλάδα θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι επιφυλάξεις, εξαιτίας εν μέρει και των ακατάλληλων δηλώσεων που έχουν κάνει ορισμένοι στην Γερμανία» τονίζει.

Το δημοσίευμα επικαλείται ακόμη απόρρητη έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία ο μηχανισμός συλλογής φόρων στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με την έκθεση, 75% των φοροδιαφευγόντων είναι ελεύθεροι επαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που δηλώνουν έσοδα κάτω από το αφορολόγητο όριο, αλλά και σε επιχειρηματίες οι οποίοι δεν καταβάλουν ΦΠΑ. «Το περυσινό έτος σημειώθηκε φοροδιαφυγή της τάξης του 15 με 20 δισ. ευρώ» αναφέρεται.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες των Βρυξελλών και του ΔΝΤ φέρονται να έχουν ήδη εκπονήσει «οδικό χάρτη» για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μηχανισμό στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr