Άρχισε την Παρασκευή η καθοριστική για τη χώρα διαδικασία ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, συνολικού ύψους 206 δισ. ευρώ, με ημερομηνία λήξης έως και το 2057. Απευθύνεται σε ιδιώτες κατόχους, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών. Βάσει των όρων που ανακοινώθηκαν για το PSI, θα διαγράφει το 53,5% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με νέα ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το Προσωρινό Ταμείο Στήριξης (ΕFSF).

Προβλέπεται ειδικό καθεστώς για τα ομόλογα που κατέχουν οι αμερικανοί θεσμικοί επενδυτές, ενώ θα συσταθεί ειδικός λογαριασμός για να αποπληρώνονται τα τοκοχρεολύσια των νέων ομόλογων, τα οποία θα υπαχθούν στο βρετανικό δίκαιο.

Οι oμολογιούχοι θα πρέπει να απαντήσουν εντός 10 ημερών. Εάν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 75%, η διαδικασία ανταλλαγής δεν θα προχωρήσει.

Προβλέπεται επιτόκιο 2% για λήξεις ομολόγων έως και το 2014, 3% για λήξεις έως το 2020, 3,65% για το 2021, και για μετά 4,3%.

Την αισιοδοξία του ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι υψηλή εξέφρασε ο επικεφαλής του IIF Tσαρλς Νταλάρα.

Το Σάββατο κατατίθεται εξάλλου στη Βουλή η τροπολογία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ενδέχεται να αφήνει ανοιχτό το ύψος συμμετοχής των ιδιωτών, ρυθμίζοντας ζητήματα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εντωμεταξύ, εξαίρεση από το επικείμενο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ζητεί ομάδα λόμπι που εκπροσωπεί μερίδα Ευρωπαίων ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού λόμπι μετόχων DSW, το οποίο εκπροσωπείται από την Euroshareholders, περίπου το 1% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών μικροεπενδυτών.

Με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν η προετοιμασία της επικείμενης συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την 1η Μαρτίου

Το ΡSI έλαβε την Παρασκευή την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγή: skai.gr