Μάσκες και Δρώμενα της λαϊκής παράδοσης

Εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον χώρο του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας, η έκθεση “Μάσκες και δρώμενα της λαϊκής παράδοσης”. Πρόκειται για δεκάδες εντυπωσιακά εκθέματα του αρχείου του Γιώργη Μελίκη, που εκτίθενται από σήμερα και μέχρι τον Ιούνιο στο ισόγειο του Βυζαντινού Μουσείου, έπειτα από μια σκέψη της Αγγελικής Κοτταρίδη που έγινε πράξη κατά τον ιδανικότερο τρόπο και στον καταλληλότερο χώρο.

”Μάσκες

Για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο κοινό 70 μάσκες από παραδοσιακά δρώμενα που επιτελούνται σε όλον τον ελληνικό χώρο. Από την ορεινή Δράμα έως την Κρήτη και από την Καππαδοκία έως τα Επτάνησα, την περίοδο του Δωδεκαημέρου και της Αποκριάς. Αράπηδες, Αρκούδες και Μπαμπούγερα, Κοτσαμάνηδες και Μωμόγεροι, Ρουγκατσιάρηδες και Μπέηδες φορούν ζωόμορφες και ανθρωπόμορφες μάσκες, μετέχοντας στα αρχετυπικά τελετουργικά του φόβου και της έκτασης, της χαράς και της λύπης, του έρωτα και της γονιμότητας, τελετουργικά που έρχονται από τα βάθη των αιώνων, δοξολογώντας το ιερό μυστήριο της ζωής και του θανάτου.

Η έκθεση διοργανώθηκε από την 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τη συμμετοχή της ΙΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και σε συνεργασία με το Αρχείο Γιώργη Μελίκη. Πρόθυμοι χορηγοί της έκθεσης η Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας και ο Δήμος Βέροιας.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει, με δαπάνες του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, πολυτελές λεύκωμα, μοναδικό στο είδος του για τα ελληνικά και διεθνή δεδομένα, που θα περιέχει το σύνολο της συλλογής των παραδοσιακών μασκών του Αρχείου Γιώργη Μελίκη.