Στους σημαντικούς κινδύνους που θα εγκυμονούσε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναφέρθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, που συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Η κ. Μέρκελ επαίνεσε τις ελληνικές προσπάθειες για τη διαχείριση της κρίσης και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωζώνη να παραμείνει «συμπαγής». Από την πλευρά του ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στην κρατική αυστριακή ραδιοφωνία, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα θα έχει πιο θετική επίδραση στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο Ε. Νοβότνι επισήμανε ότι ο ίδιος ελπίζει σε μια βελτίωση της κατάστασης στο δεύτερο μισό του 2012, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να υπάρξει μια απεριόριστη ακολουθία από προγράμματα βοήθειας. Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν απόκλεισε τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα και μετά το 2014, πέραν του δευτέρου πακέτου στήριξης.

Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, μετά την εκπνοή του δεύτερου πακέτου το 2014 να προκύψουν μέχρι το 2020 νέες ανάγκες. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς να διατυπώνονται τέτοιες εικασίες.

Πηγή: skai.gr