Εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση που το τελευταίο οκτάμηνο είχε διαρρήξει τουλάχιστον 218 αποθήκες διαμερισμάτων, κυρίως σε περιοχές της Νοτιοανατολικής και Βορειοανατολικής Αττικής, αφαιρώντας χρήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη καθημερινής χρήσης, ακόμη και αναλώσιμα προϊόντα. Για την υπόθεση αυτή, υστέρα από συστηματική και μεθοδική έρευνα των Υπηρεσιών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες της Βορειοανατολικής Αττικής και Αθηνών, συνελήφθησαν συνολικά δέκα τέσσερα (14) μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, όλοι τους Γεωργιανοί και άεργοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σεσημασμένοι για συναφή αδικήματα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – σπείρας διαρρηκτών, είχαν ως χώρους οργάνωσης και σχεδιασμού των εγκληματικών τους ενεργειών, δύο σπίτια, στην περιοχή του Νέου Κόσμου και της Δάφνης. Αφού σχεδίαζαν και σημείωναν επάνω σε γεωγραφικούς χάρτες τις «επιχειρήσεις» τους, υπό την καθοδήγηση δύο αρχηγικών μελών της σπείρας, επέδραμαν σε περιοχές της Αττικής.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι μέχρι στιγμής δέκα τέσσερις (14) συλληφθέντες μαζί με άλλους επτά (7), γνωστούς στις Αρχές, αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα, κινούνταν με τρία (3) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, παρατηρώντας τα σπίτια στις οδούς από τις οποίες διέρχονταν και συγκεκριμένα τις κλειδαριές των κεντρικών εισόδων τους.

Αφού επέλεγαν τους «στόχους» τους, έμπαιναν σε πολυκατοικίες, κυρίως αργά το βράδυ ή τα ξημερώματα, παραβιάζοντας τις κύριες εισόδους, και στη συνέχεια αφού παραβίαζαν τις πόρτες των αποθηκών, αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης – υπόδησης, τρόφιμα, ποτά, δοχεία με λάδι, διάφορα είδη διακόσμησης κ.λπ.

Τα χρήματα που αφαιρούσαν τα μετέφεραν στο εξωτερικό και ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων. Τα χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας τα πουλούσαν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ άλλα καθημερινής χρήσης αντικείμενα, τα κρατούσαν για προσωπική τους χρήση.

Σε όλες τις περιπτώσεις κοινός παρονομαστής των διαρρήξεων των αποθηκών των διαμερισμάτων και των σπιτιών ήταν το «χαμηλό ρίσκο», καθώς και η σοβαρή πιθανολόγηση ότι εντός των αποθηκών θα υπήρχαν κρυμμένα χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα είδη σημαντικής αξίας.

Χθες, κατά τη διάρκεια διαδοχικών οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής (Αττικής) με τη βοήθεια και τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Βορειοανατολικής (Αττικής) και της Αθήνας, συνελήφθησαν τα δέκα τέσσερα (14) βασικά μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τα δύο (2) αρχηγικά μέλη της, ηλικίας 28 και 27 ετών.

Σε ταυτόχρονες ή/και διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκε μεγάλος αριθμός από ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές (φορητοί Η/Υ, κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες κ.α.), χρήματα, ρολόγια χειρός, κοσμήματα, ποδήλατα,, είδη ρουχισμού, βαλίτσες και σακίδια, αναλώσιμα είδη (δοχεία με λάδι κ.α.), καθώς και διαταγές αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό.

Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στα τρία (3) αυτοκίνητα βρέθηκαν χάρτες της Αττικής με σημειώμενες διευθύνσεις, διαρρηκτικά εργαλεία, μεταλλικές λάμες και άλλα αντικείμενα. Τα αυτοκίνητα αυτά κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κλοπιμαίων.

Μέχρι στιγμής, μέσα από την αστυνομική έρευνα, εξιχνιάστηκαν συνολικά 218 διαρρήξεις σε αποθήκες διαμερισμάτων, από τις οποίες:

οι 53 στη Γλυφάδα,

οι 22 στον Άλιμο,

οι 20 στην Αγία Παρασκευή,

οι 18 στον Βύρωνα,

οι 13 στην Ηλιούπολη,

οι 10 στην Αργυρούπολη,

οι 10 στο Μαρούσι,

οι 10 στην Καισαριανή,

οι 9 στην Πεύκη,

οι 8 στο Ελληνικό,

οι 7 στη Βούλα,

οι 7 στα Βριλήσια,

οι 7 στο Χαλάνδρι,

οι 5 στον Άγιο Δημήτριο,

οι 3 στην Κηφισιά,

οι 3 στην Νέα Χαλκηδόνα,

οι 3 στον Κολωνό,

οι 2 στον Χολαργό,

οι 2 στην Μεταμόρφωση,

οι 2 στο Ζωγράφου,

η 1 στο Νέο Ηράκλειο,

η 1 στο Παλαιό Φάληρο,

η 1 στους Αμπελόκηπους,

και η 1 στο Παγκράτι.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν, κατά περίσταση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση η οποία είχε σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένες και σε στάδιο απόπειρας διακεκριμένες κλοπές και κατ’ εξακολούθηση, ενώ επιπλέον οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται και για κατοχή ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι που διέμεναν βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης. Επίσης οι (4) από τους συλληφθέντες βαρύνονται και με την κατηγορία της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και αποδεικτικών εγγράφων στοιχείων ταυτότητα, καθώς επέδειξαν πλαστά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας, ενώ άλλοι τέσσερις (4) διέμεναν παράνομα στη χώρα.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα επτά (7) μέλη του κυκλώματος, επίσης Γεωργιανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.