Έντονη ανησυχία προκαλεί, στην Ιταλία, η δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία το ΑΕΠ της χώρας, το 2012, πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ότι αφορά το 2011, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ιταλία πέτυχε ανάπτυξη του 0,2%, ενώ τα στοιχεία του Νοεμβρίου προέβλεπαν συνολική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,5%.

Όπως τονίζει και η εφημερίδα “Κορριέρε Ντέλλα Σέρα”, πρόκειται για την τρίτη χειρότερη οικονομική πρόβλεψη για την χρονιά που διανύουμε, μετά από εκείνη για την Ελλάδα (ύφεση 4,4%) και την Πορτογαλία (συρρίκνωση του ΑΕΠ της τάξης του 3,3%).

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ιταλική οικονομία μπορεί να παρουσιάσει μια ελαφρά ανάκαμψη στο τέλος του χρόνου, μετά από ένα σαφές τέλμα, που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, «υπό την προϋπόθεση, όμως, να μην επιδεινωθεί η γενικότερη χρηματοοικονομική κατάσταση και η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και γερμανικού δημοσίου να μην ξεπεράσει τις 370 μονάδες βάσης».

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»

«Δεν θα χρειαστεί νέα δέσμη μέτρων για την επίτευξη του στόχου του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού το 2013» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός που εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν έκπληξη διότι κατά την κατάρτιση των οικονομικών μέτρων του περασμένου Δεκεμβρίου είχαμε λάβει υπόψη μας τυχόν αρνητικές προβλέψεις» υπογράμμισε ο Μάριο Μόντι.

Κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι, ο Μάριο Μόντι, τόνισε, επίσης, ότι «η Ιταλία και η Ισπανία, για να μπορέσουν να βγουν από την οικονομική ύφεση, βασίζονται, όχι μόνο στα έργα που γίνονται μέσα στο σπίτι τους, αλλά και στην βελτίωση της ευρωπαϊκής πολυκατοικίας, ώστε να μπορέσει να γίνει φορέας ανάπτυξης».

Κατά την άποψη, τέλος, του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης «μια υγιής δόση ανταγωνισμού θα δημιουργούσε περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας για τους νέους, και θα έδινε μια σημαντική συμβολή στην μείωση των τιμών».

Πηγή: real.gr