Δυνατότητα και όχι υποχρέωση αποτελεί για τους εργοδότες η προσαρμογή του κατώτατου μισθού στα νέα μειωμένα όρια, σύμφωνα με διευκρινήσεις του Υπουργείου Εργασίας. Από την 1η Μαρτίου θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή η μείωση κατά 22% σε όσους αμείβονται με την ΕΓΣΣΕ, ενώ κατά 32% θα μπορεί να μειωθεί ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, αυτή τη στιγμή με τον κατώτατο μισθό της ΕΓΣΣΕ αμείβονται 360.000 εργαζόμενοι. Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων και της μετενέργειας ο εργαζόμενος θα επιστρέφει στον κατώτατο μισθό της κλαδικής διατηρώντας τις ωριμάνσεις, το επίδομα τέκνων, σπουδών και το ανθυγιεινό.

Εξετάζεται εάν το επίδομα γάμου θα συνεχίσει να υπολογίζεται βάσει του προηγούμενου κατώτατου μισθού. Ανέπαφο διατηρείται το επίδομα παραπληγίας και απόλυτης αναπηρίας, ενώ όσον αφορά στο επίδομα ανεργίας, αναζητείται λύση ώστε να μειωθεί ανάλογα με τον κατώτατο μισθό.

Οι νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις αφορούν το 76,5% των συνταξιούχων της ΔΕΗ, το 62,9% του ΟΤΕ, το 56,9% του ΗΣΑΠ, το 41,6% της Εθνικής Τράπεζας, το 44,4% του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και μόλις το 4,4% του ΙΚΑ. Συνολικά μειώσεις υπέστη το 13,6% των συνταξιούχων.

Όσον αφορά στον ΟΕΕ και ΟΕΚ, το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο δημιουργίας ενός νέου οργανισμού που θα χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων, με στόχο την διατήρηση κάποιων παροχών, όπως η επιδότηση ενοικίου, τα μειωμένα επιτόκια και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Πηγή: skai.gr