Λιγότερες γυναίκες που εμφανίζουν καρδιακή προσβολή, σε σχέση με τους άντρες φαίνεται να παρουσιάζουν συμπτώματα πόνου στο στήθος, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στις ΗΠΑ. Γενικά οι άντρες εμφανίζουν περισσότερες καρδιακές προσβολές αλλά κάτω από την ηλικία των 55 οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να πεθάνουν από την πάθηση. Χωρίς να εμφανίζουν τα συνήθη συμπτώματα πόνου στο στήθος της καρδιακής προσβολής, οι ερευνητές δηλώνουν ότι ορισμένες γυναίκες μπορεί να μη λαμβάνουν τη σωστή αγωγή.

Η έρευνα εστίασε σε ασθενείς που επισκέφτηκαν περισσότερα από 1.000 νοσοκομεία. Ανακάλυψε ότι στις νεότερες γυναίκες-κάτω των 55 ετών-οι διαφορές στα συμπτώματα έναντι των αντρών ίδιας ηλικίας ήταν εκπληκτικές.

Συνολικά, το 42% των γυναικών δεν εμφάνισε πόνο στο στήθος σε σύγκριση με το 30% των αντρών.

Και αφού εισήχθησαν σε νοσοκομείο, η έρευνα ανακάλυψε ότι οι γυναίκες ήταν περισσότερο πιθανό να πεθάνουν σε σχέση με τους άντρες ίδιας ηλικίας.

Πέθανε το 14% των γυναικών σε σύγκριση με το 10% των αντρών.

Η έρευνα προστίθεται στις ενδείξεις ότι οι γυναίκες μπορούν να εμφανίσουν αρκετά διαφορετικά συμπτώματα σε σχέση με τους άντρες.

Οι ερευνητές σημειώνουν στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’, ότι η επιθυμητή αναγνώριση και η έγκαιρη ρύθμιση του εμφράγματος μυοκαρδίου, ιδιαίτερα για τη μείωση της καθυστέρησης αναζήτησης φροντίδας είναι σημαντική.

Η παρουσία πόνου στο στήθος/δυσφορίας είναι το κύριο σύμπτωμα του εμφράγματος.

Ασθενείς χωρίς πόνο στο στήθος/δυσφορία τείνουν να παρουσιάζονται αργότερα, αντιμετωπίζονται λιγότερο επιθετικά και έχουν σχεδόν διπλάσια θνησιμότητα βραχυπρόθεσμα σε σύγκριση με όσους παρουσιάζονται με περισσότερο αντιπροσωπευτικά συμπτώματα του εμφράγματος.

Οι καρδιακές προσβολές σε νεότερες γυναίκες είναι σχετικά σπάνιες.

Η μέση ηλικία γυναικών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο, στην έρευνα, ήταν 74, σε σύγκριση με 67 για τους άντρες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά δηλώνουν ότι επί του παρόντος δεν θα πρέπει να αλλάξει το μήνυμα ότι ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία θα μπορούσαν να είναι συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Πηγή: iatronet.gr