Η Ιαπωνία προτίθεται να διαθέσει έως και 50 δισ. δολάρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο της προσπάθειας αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών. «Η Ιαπωνία εξετάζει το ακριβές ύψος [του ποσού] που θα διαθέσει στο ΔΝΤ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αξιωματούχος αυτός, επιβεβαιώνοντας ένα δημοσίευμα στον ιαπωνικό Τύπο που κάνει λόγο για μια συνεισφορά ύψους έως και 50 δισ. δολαρίων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι το ακριβές ύψος του ποσού που πρόκειται να διαθέσει το Τόκιο δεν θα αποφασιστεί οριστικά πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ομάδας των Είκοσι (G20) την 25η και 26η Φεβρουαρίου στο Μεξικό.

Το ΔΝΤ αναζητεί τρόπους να αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια, που σήμερα ανέρχονται σε 500 δισ. δολάρια, για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τζουν Αζούμι είχε δηλώσει την Τρίτη ότι η Κίνα και η Ιαπωνία είναι της άποψης πως η Ευρώπη θα μπορούσε «να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες» από μόνη της πριν χρησιμοποιήσει τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

Οι δύο ασιατικοί γίγαντες διαθέτουν τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως.

Πηγή: real.gr