Εξαρθρώθηκε, χθες το απόγευμα στην Αθήνα, από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κύκλωμα διακίνησης εικονικών τιμολογίων μεταξύ δυο (2) εταιρειών που φαίνονταν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της εμπορίας ιατρικών ειδών, μηχανημάτων και εξοπλισμού. Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Προστασίας Οικονομίας της Οικονομικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν τρεις (3) ημεδαποί, εκ των οποίων ένας 58χρονος «αφανής» εταίρος και μία 55χρονη διαχειρίστρια και μοναδική εταίρος της πρώτης εταιρείας, καθώς και ένας 35χρονος αστυνομικός, ο οποίος με ενεργώντας με ειδική πληρεξουσιότητα από στενό συγγενικό του πρόσωπο, διαχειρίζονταν τη δεύτερη (μονοπρόσωπη) εταιρεία.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται προ μηνός ύστερα από πληροφορία για διακίνηση εικονικών τιμολογίων μεταξύ των δύο (2) εταιρειών.

Αναλυτικότερα, ύστερα από μεθοδική και συστηματική έρευνα, συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση και εκτεταμένο φορολογικό έλεγχο του Τμήματος Προστασίας Οικονομίας, που πραγματοποιήθηκε χθες (21.02.2012) στις έδρες των δύο (2) εταιρειών, διαπιστώθηκε ότι η μία εταιρεία – που εδρεύει στο Παγκράτι Αττικής – εξέδιδε εικονικά τιμολόγια στην άλλη – που εδρεύει στον Πειραιά – για ιατρικό εξοπλισμό και μηχανήματα που δήθεν προμηθεύονταν.

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο των υπαρχόντων Βιβλίων και Στοιχειών των δύο εταιρειών, από το Δεκέμβριο του 2010 έως και το Σεπτέμβριο του 2011, είχαν εκδοθεί από τη μία εταιρεία στην άλλη, τριάντα τέσσερα (34) εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας (818.500) ευρώ.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την αστυνομική φορολογική έρευνα, η εταιρεία της Αθήνας, στην οποία ειδικός πληρεξούσιος είναι αστυνομικός, είχε υποβάλλει μεγάλο αριθμό από τα συγκεκριμένα εικονικά τιμολόγια σε ασφαλιστική εταιρεία, προκειμένου να διεκδικήσει καταβολή ασφάλιστρου ύψους (650.000) ευρώ για ιατρικά είδη, για τα οποία είχε δηλώσει κλοπή.

Από το Τμήμα Προστασίας της Οικονομίας διενεργείται χρηματοοικονομική και φορολογική έρευνα των δύο (2) εταιρειών για τον προσδιορισμό του διαφυγόντος Φ.Π.Α., αλλά και την τυχόν αποκάλυψη και άλλων προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στο φοροκλεπτικό κύκλωμα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται σήμερα (22-02-2012) το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και αφορούν, κατά περίπτωση, στις διατάξεις του άρθρου 19 του Ν. 2523/1997 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις», του Ν. 3691/2008 «Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες», τα άρθρα 386 και 42 του Ποινικού Κώδικα «Απόπειρα Απάτης», σε συνδυασμό με το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα και τις διατάξεις του Ν. 1608/1950 «Περί Καταχραστών του Δημοσίου», καθώς και το άρθρο 230 του Ποινικού Κώδικα.

Ο συλληφθείς αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ σε βάρος του διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.