“Οικονομολόγος, είναι αυτός που γνωρίζει 365 διαφορετικούς τρόπους να κάνει έρωτα σε μια γυναίκα αλλά δεν γνωρίζει καμία γυναίκα”. Οι 600 και πλέον θεατές στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”, οι οποίοι παρακολουθούσαν χτες το debate “η Ελλάδα πρέπει να χρεοκοπήσει και να φύγει από το Ευρώ”, γέλασαν με την καρδιά τους ακούγοντας την ατάκα του βρετανού βουλευτή Ντένις Μακσέϊν. Λίγο πριν, είχε ολοκληρώσει την βασική του τοποθέτηση υπέρ της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, ο διάσημος καθηγητής Οικονομικών Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος με τα επιχειρήματα του είχε εξαφανίσει τα χαμόγελα από τα πρόσωπα τους.

Στο πολύ καλά οργανωμένο debate, από την Intelligence Squared Greece σε συνεργασία με το BBC World News, o Ν. Ρουμπινί τοποθετήθηκε ψυχρά και ακαδημαϊκά. Σαν γιατρός ο οποίος περιγράφει το σύμπτωμα, την ασθένεια, τις επιπτώσεις και τη θεραπεία. Επιγραμματικά, ο Ν. Ρουμπινί τάχθηκε υπέρ της ελεγχόμενης εξόδου από την Ευρωζώνη, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω πως εννοεί το “ελεγχόμενη”, επιστροφή στην δραχμή, υποτίμηση και με αυτή την διαδικασία επιστροφή στην ανάπτυξη. Την πολιτική, όπως ισχυρίστηκε, που εφάρμοσαν και άλλες χώρες. Διαφορετικά, προέβλεψε, θα έχουμε κοινωνική αναταραχή. Όταν ο Ν. Ρουμπινί είπε πως η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει μέρος του κοινού χειροκρότησε τη θέση του.

Όταν ανέβηκε στο βήμα όμως ο βρετανός βουλευτής κατόρθωσε με τα θερμά χειροκροτήματα που έλαβε να αναδείξει τις σκέψεις και τα συναισθήματα των περισσοτέρων μέσα στην αίθουσα. Ο Ντένις Μακσεϊν υποστήριξε πως είναι ιστορικό λάθος να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και πως απαιτείται δραστική αλλαγή στην οικονομική και νομισματική πολιτική της Ε.Ε.

Στο πλευρό του Ν. Ρουμπινί ήταν ο καθηγητής Οικονομικών Κώστας Λαπαβίτσας. Ο Έλληνας καθηγητής μίλησε για αποτυχία της Τρόϊκα και για αργό θάνατο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η Μιράντα Ξαφά, πρώην μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ήταν κατά της πρότασης υποστηρίζοντας πως η έξοδος από το ευρώ θα φέρει μόνο πόνο στην Ελλάδα και κανένα κέρδος. Επισήμανε επίσης πως η χώρα μας δεν διαθέτει όπως π.χ. η Αργεντινή τους αντίστοιχους πόρους που θα τη βοηθούσαν να ανακάμψει γρήγορα από την κρίση.

Όταν η ομιλητές ολοκλήρωσαν τις τοποθετήσεις τους η συντονίστρια της συζήτησης Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του BBC World News, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού κατά την είσοδο του στην εκδήλωση.

Το 18,6% είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης, το 72,4% κατά και το 9% ήταν αναποφάσιστο. Η Ζ. Μπαντάουι δίνει τον λόγο στον Ν.Ρουμπινί λέγοντας του πως αντιμετωπίζει έναν Ηράκλειο άθλο. Να αλλάξει τη γνώμη του κοινού. Ο Ν. Ρουμπινί στο ίδιο τέμπο και στιλ ισχυρίζεται πως είναι εγωιστική η στάση της Ελλάδας και πως εξαπατούμε τους εαυτούς θέλοντας να παραμείνουμε στο ευρώ. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο τέλος όμως έδειξαν πως τα επιχειρήματα του δεν έπεισαν και πάλι. Το 18,9% ψήφισε υπέρ της πρότασης, το 75% κατά και το 6,1% έμεινε αναποφάσιστο.

Στην έξοδο, το κοινό σχολίαζε ποικιλοτρόπως την αποκάλυψη του Κ. Λαπαβίτσα πως σκέφτεται να προχωρήσει σε δημιουργία πολιτικού σχηματισμού και το επιχείρημα της Μ. Ξαφά περί ριζικής αναμόρφωσης του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

Tου Νίκου Κακαρίκα

Πηγή: protagon.gr