Στο εκ βάθρων ξήλωμα του υφιστάμενου φοροελεγκτικού μηχανισμού και στην αντικατάστασή του από έναν νέο που δεν θα χαρακτηρίζεται από τις σημερινές παθογένειες της χαμηλής αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του κομματισμού, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών κατόπιν σχετικών επιταγών της τρόικας. Με μια σειρά από προβλέψεις του νέου μνημονίου για άμεσες παρεμβάσεις στο φοροελεγκτικό μηχανισμό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που τις επεξεργάστηκε, φιλοδοξεί να εξασφαλίσει για τον προϋπολογισμό μόνιμους πόρους για τα επόμενα χρόνια από την φορολόγηση εισοδημάτων που σήμερα δεν φορολογούνται.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που έρχονται είναι οι εξής:

-προχωρά έως το τέλος Απριλίου κατά προτεραιότητα η πρόσληψη 1.000 ειδικών ελεγκτών οι οποίοι θα αναλάβουν μια σειρά από νευραλγικές αρμοδιότητες, όπως είναι ο έλεγχος πόθεν έσχες, ο προσδιορισμός του εισοδήματος των φορολογούμενων με έμμεσες μεθόδους (π.χ. μέσω των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει) κ.α Να σημειωθεί ότι ο στόχος είναι ο συνολικός αριθμός των ειδικών ελεγκτών να ανέλθει έως το τέλος του έτους στους 2.000. Το περασμένο Σάββατο διενεργήθηκε γραπτός διαγωνισμός για την πρόσληψη των πρώτων 1.000 ελεγκτών. Ο διαγωνισμός αμαυρώθηκε από επεισόδια καθώς έξω από το εξεταστικό κέντρο συγκεντρώθηκαν εφοριακοί οι οποίοι αντιδρούσαν στην διαδικασία θεωρώντας ότι εντάσσεται σε γενικότερο σχεδιασμό της τρόικας για ιδιωτικοποίηση της εφορίας.

-η τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων με πολυετή θητεία. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συζητήθηκε και επικυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο πρόσφατο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) που επικύρωσε την χορήγηση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Με την τοποθέτηση του μόνιμου γενικού γραμματέα θα επιχειρηθεί η καταπολέμηση του κομματισμού στη στελέχωση των φορολογικών υπηρεσιών καθώς την ευθύνη για αυτήν θα έχει ο μόνιμος γενικός γραμματέας χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

-η αύξηση κατά 40 του αριθμού των ελεγκτών στη ειδική μονάδα φορολογούμενων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

-το κλείσιμο έως το τέλος του έτους συνολικά 200 Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών από τις 287 που ήταν αρχικά. Στόχος είναι να παραμείνουν τελικά μόνο 30 μεγάλες εφορίες. Ήδη έχουν κλείσει περισσότερες από 40 μικρές εφορίες στην περιφέρεια και έχουν συγχωνευθεί σε γειτονικές μεγαλύτερες. Με τη συγχώνευση των εφοριών επιχειρείται να απελευθερωθούν ανθρώπινοι πόροι που διοχετευθούν στα τμήματα φορολογικών ελέγχων.

-αντικατάσταση με συνοπτικές διαδικασίες των προϊσταμένων των ελεγκτικών κέντρων και των εφοριών που δεν πιάνουν τους στόχους που τους έχουν τεθεί.

-κλείσιμο των δημοσίων ταμείων σε όλες τις εφορίες και πληρωμή όλων των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογούμενων μέσω των τραπεζών.

Πηγή: capital.gr