Στην αποκάλυψη ότι το Μάιο του 2011 βουλευτής έβγαλε στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ, προχώρησε σήμερα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης.

Αναφερόμενος στους ελέγχους και τα συμπεράσματα της αρχής για το ποιοι άνθρωποι ή κοινωνικές ομάδες έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ο κ. Νικολούδης γνωστοποίησε ότι η αρχή διαπίστωσε πως ένας ή μία εκ των 300 «έβγαλε 1.000.000 ευρώ τον περσινό δραματικό Μάη του 2011. Σε ποσοστό στους 300, είναι ένας στα 300. Δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Δεν είναι αμάρτημα το να βγάλεις χρήματα έξω, δεν είναι παρανομία, με την τυπική έννοια του νόμου, αλλά για μένα είναι ένα δείγμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αρχής.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ακόμη εκκρεμεί η διαλεύκανση της υπόθεσης –αρχικά 11 βουλευτών που στη συνέχεια μειώθηκαν σε 4- οι οποίοι είχαν παρουσιάσει μεγάλη και αδικαιολόγητη μείωση στις καταθέσεις τους το 2010 σε σχέση με το 2009 και η υπόθεση ερευνάται από την επιτροπή για τον έλεγχο των «πόθεν έσχες» των βουλευτών.

Νωρίτερα, ο κ. Νικολούδης παρουσίασε στην επιτροπή της Βουλής τα αποτελέσματα των ελέγχων της αρχής καταπολέμησης μαύρου χρήματος από τα οποία προκύπτει ότι μέσα σε ένα χρόνο –από το 2011 έως σήμερα- έχουν κατασχεθεί από έκνομες δραστηριότητες 223,6 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα 53 εκατ. ευρώ προέρχονται από εγκληματικές οργανώσεις, το 1 εκατ. από τρομοκρατικές πράξεις, 20 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ναρκωτικών 73,3 εκατ. από φοροδιαφυγή και 76,6 εκατ. από άλλα αδικήματα.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΒΑΣΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ

 

ΒΑΣΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΣΟ

 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 53.000.000

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ 1.000.000

ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ 20.061.040

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ 73.324.918

ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΠΟΥ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ

ΜΕ ΠΟΙΝΗ ΣΤΕΡΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΤΩΝ

6 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ ΦΕΛΟΣ 76.596.188

ΣΥΝΟΛΟ: 223.596.188

 

Ο κ. Νικολούδης στάθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει στη χώρα μας τόσο σε θεσμικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο, αναφέροντας ενδεικτικά ότι ενώ το 2007 η Ελλάδα είχε αποτύχει σε 13 από τα 16 σημεία της αξιολόγησης του ΟΟΣΑ το 2011, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση η Ελλάδα ήταν σε θέση να δείξει ότι και βούληση έχει να νομοθετεί σωστούς νόμους και ικανότητα να επανδρώνει αποτελεσματικούς μηχανισμούς.

«Αισθανόμαστε περήφανοι γιατί σε αυτό το χρόνο και ενεργώντας μόνο για τα συμφέροντα της πολιτείας, κάναμε ότι μπορούσαμε για να βγει το μήνυμα ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και οποιοιδήποτε λυμαίνονται δημόσιο χρήμα δεν θα κοιμούνται ήσυχοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Ο πρόεδρος της αρχής πάντως δήλωσε πως υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει καθώς υπάρχουν ακόμα «τρύπες» στο σύστημα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διάφοροι, ιδίως στο κομμάτι του ΕΣΠΑ. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος κατέθεσε στο λογαριασμό γνωστού του 1,2 εκατ. ευρώ προκειμένου να φανεί ότι έχει στο λογαριασμό του ίδια έσοδα και με το παραστατικό να πάρει την επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. «Βλέπω να ετοιμάζονται κουτάλια, πηρούνια, πιάτα και μαχαίρια για το κομμάτι αυτό» δήλωσε ο κ. Νικολούδης.

Πηγή: skai.gr