Στο Παλαιόκαστρο Σητείας, ένα χωριό 1.200 κατοίκων κοντά στο Βάι υπάρχουν δύο πρατήρια καυσίμων. Το πρατήριο της κ. Άννας Νικολάου, πουλάει ολόκληρο το χρόνο κάτι λιγότερο από 500 κυβικά καύσιμα. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ, η οικογενειακή αυτή επιχείρηση που σήμερα λειτουργεί από το γιο της κ. Νικολάου, φέρεται να είναι ο μεγαλύτερος… «λαθρέμπορος» καυσίμων στην Ελλάδα: με βάση το πρόστιμο που επέβαλε το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος (202 εκατ. ευρώ) το πρατήριο φέρεται να έχει διακινήσει λαθραία περίπου 103 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ή αλλιώς το 5% της ετήσιας κατανάλωσης το 2010.

Ο κ. Νικολάου πληροφορήθηκε για το πρόστιμο το περασμένο Σάββατο, όταν βρέθηκε στο Λασίθι σε εκδήλωση του τοπικού συνδέσμου βενζινοπωλών. Και φυσικά έπεσε από τα σύννεφα, καθώς δεν περίμενε ένα λάθος στη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας που συμπληρώνουν οι πρατηριούχοι στο σύστημα Ήφαιστος, να σταθεί αφορμή ώστε να επιβληθεί το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της αγοράς καυσίμων.

Τι ακριβώς είχε γίνει; Στην ειδική φόρμα που καλούνται να συμπληρώσουν οι πρατηριούχοι, υπάρχει μια στήλη όπου συμπληρώνεται η ποσότητα του πετρελαίου που πουλήθηκε και στη συνέχεια υπάρχει το ΑΦΜ του αγοραστή. Ο κ. Νικολάου από λάθος συμπλήρωσε στη θέση της ποσότητας το ΑΦΜ, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται να έχει πουλήσει… δεκαψήφια ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης. Ο ίδιος συνειδητοποίησε την επόμενη ημέρα το λάθος και υπέβαλε διορθωτική δήλωση, όπως υπάρχει η δυνατότητα στο σύστημα Ήφαιστος. Όμως το σύστημα αυτό ενημερώνει αυτόματα το ΣΔΟΕ, το οποίο με τη σειρά του χωρίς περαιτέρω έλεγχο προχώρησε στην επιβολή προστίμων.

Και κάπως έτσι το μικρό πρατήριο στο Βάι, βρέθηκε να φορτώνεται όλες τις αμαρτίες της αγοράς καυσίμων και να φέρεται – με βάση το πρόστιμο – να έχει διακινήσει ποσότητες, που ξεπερνούν τις συνολικές πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σε όλη την Κρήτη από όλες τις εταιρείες μαζί.

Η… «τραγελαφική» αυτή υπόθεση πάντως, αναδεικνύει εκ νέου το μείζον θέμα που έχει προκύψει με το σύστημα Ήφαιστος και τα πρόστιμα που επιβάλλονται σωρηδόν για παραβάσεις του ΚΒΣ (λανθασμένη συμπλήρωση της φόρμας ή μη υποβολή της εγκαίρως) με διατάξεις… λαθρεμπορίου. Το πρατήριο στο Λασίθι δεν είναι το μόνο: σύμφωνα με στοιχεία των βενζινοπωλών έχουν επιβληθεί πρόστιμα για το Ήφαιστος σε 205 πρατήρια ενώ σε 34 το ύψος των προστίμων ξεπερνά τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή διεκόπη η ενημέρωση του συστήματος για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης στις αρχές του 2011. Τότε όταν άλλαξε το σύστημα, οι πρατηριούχοι δεν υποχρεώνονταν να προκαταβάλουν τον ΕΦΚ για λογαριασμό των πελατών τους και ως εκ τούτου θεώρησαν ότι εξέλιπε ο ουσιαστικός λόγος για να κάνουν δηλώσεις στον Ήφαιστο.

Παρά την αλλαγή όμως, οι πρατηριούχοι όφειλαν να συνεχίσουν να υποβάλουν δηλώσεις κάτι που δεν έκαναν ή έκαναν λανθασμένα όπως συνέβη στην περίπτωση του κ. Νικολάου.

Ο οποίος τώρα περιμένει να δει εάν το πρόστιμο θα βεβαιωθεί, καθώς προφανώς δεν διαθέτει τα χρήματα του προστίμου, ούτε φυσικά τα χρήματα για να προσβάλει την απόφαση (πρέπει να προκαταβάλει το ένα τρίτο ή αλλιώς 60 εκατ. ευρώ). Ο ίδιος ελπίζει και πιστεύει ότι το λάθος που έγινε θα διορθωθεί.

Θυμίζουμε ότι τα προβλήματα με το σύστημα Ήφαιστος αποτέλεσαν την αφορμή για να ξεσπάσει κρίση στο υπουργείο οικονομικών όταν η απόφαση του πρώην γενικού γραμματέα Γ. Καπελέρη να παγώσει τα πρόστιμα στους πρατηριούχους προκάλεσε την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων. Ο κ. Καπελέρης παραιτήθηκε ενώ το πρόβλημα για τους πρατηριούχους παραμένει ακόμη καθώς καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα με τις διατάξεις του λαθρεμπορίου, για παραβάσεις ή λάθη στον ΚΒΣ.

Για το τέλος αφήνουμε αυτό που είπε η κ. Άννα Νικολάου, στην επικοινωνία που είχε το Capital.gr: «Γράψτε ό,τι νομίζετε αλλά σας παρακαλώ να μη διαπομπεύετε το κράτος. Το λάθος με το πρόστιμο θα διορθωθεί. Μας κάνουν ό,τι μας κάνουν στο εξωτερικό να μη δημιουργούμε και εμείς πρόβλημα στη χώρα μας».

Πηγή: capital.gr