Όλα δείχνουν ότι το Eurogroup θα δώσει σήμερα το πράσινο φως, παρότι μέχρι αργά χθες το βράδυ η ομάδα εργασίας φέρεται να προσπαθούσε να βρει λύση στα εκκρεμή ακόμη ζητήματα, π.χ. τον «ειδικό λογαριασμό» για την αποπληρωμή του χρέους, την ενισχυμένη εποπτεία και φυσικά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Στο επίκεντρο ο ειδικός λογαριασμός

Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν σήμερα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και να πλησιάσει το στόχο του 120 % του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει η γερμανική Die Welt, οι χώρες της ευρωζώνης φέρονται διατεθειμένες να προχωρήσουν σε επιπλέον μείωση του επιτοκίου του πρώτου πακέτου βοήθειας.

Όσον αφορά τον «ειδικό λογαριασμό» για την εξυπηρέτηση του χρέους, που ζητούν κυρίως Γερμανία, Φιλανδία και Ολλανδία, διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ δεν αποκλείουν οι πόροι του να αποτελούνται και από φορολογικά έσοδα. «Αυτό παραμένει στο τραπέζι», δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης στο πρακτορείο ειδήσεων dapd, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες ασκούν πιέσεις σε αυτή τη κατεύθυνση.

Σκληρή γλώσσα από την CSU

Οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) της Βαυαρίας συνεχίζουν τις πιέσεις τους προς την Αθήνα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα. «Δεν επιτρέπεται να υπάρξει λευκή επιταγή για την Ελλάδα», λέει ο εκπρόσωπος της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, Χανς Μίχελμπαχ, υποστηρίζοντας την πρόταση για την σύσταση ενός «ειδικού λογαριασμού» και τονίζοντας ότι οι εταίροι θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η Αθήνα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και μετά τις εκλογές. «Οι υπογραφές των προέδρων δύο κομμάτων δεν επαρκούν ως πρόσθετη δέσμευση ενόψει των εκλογών», επισήμανε ο συντηρητικός πολιτικός.

Πιο «σκληρός» ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν η καλύτερη λύση. «Το ευρώ είναι ένα παγκόσμιο νόμισμα και για τον λόγο αυτόν η σταθερότητά του είναι σημαντικότερη από τη σταθερότητα μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης», τόνισε ο κ. Ζέντερ στην εκπομπή Bericht aus Berlin του ARD, για να προσθέσει ότι μια μικρή ομάδα ισχυρών κρατών είναι για το κοινό νόμισμα προτιμότερη από το να σέρνει κανείς μαζί του αδύναμους εταίρους».

Πηγή: skai.gr